<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A múlt héten debütált új Bónusz Állampapír nagyon hasonlít az előzőhöz, csak valamivel magasabb kamattal és hosszabb futamidővel érkezett. De ha helyette Prémiumot veszünk, és eladjuk három-négy év után, akkor mégis jobban járunk. Mit ígér a decentralizált közösségi média? (Hangfelvétellel.)

Mit kell tudni a Bónusz Magyar Állampapír múlt héten kedden debütált új sorozatáról? – tették fel a kérdést a TrendFM reggeli műsorában Eidenpenz Józsefnek, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársának. Alapvetően ugyanarról a konstrukcióról van szó, csak az előző sorozat, ami szeptember vége óta volt forgalomban, 14,6 százalékot fizet most éves szinten, az új pedig 15,17 százalékkal indul.

A Prémium lehet a nyerő

Ami más, hogy az újnál az első kamatperiódus nem teljes, ez a 15,17 százalék csak két hónapra szól. Ezen kívül az elődje kibocsátásakor három éves futamidejű volt, ez pedig három éves és hét hónapos – hangzott el. A legtöbb esetben azonban ma a legmagasabb hozam várhatóan inkább a közel hét éves lejáratú, inflációkövető PMÁP (Prémium Magyar Állampapír) kötvényekkel érhető el, azok 16 százalékos éves kamata miatt. Ha ugyanis megveszi valaki a Prémiumot, és megtartja 3-4 évig, akkor is jobban jár, mint a Bónuszokkal, mert egy százalékos levonással tudja visszaváltani.

Ennyi idő alatt a kamatkülönbözet mindenképpen a Prémium mellett szól, de ez így van sok más állampapírnál is. Másrészt a Bónuszokkal kapcsolatban óvatosságra inthet, hogy ezek mindig a három hónapos diszkont kincstárjegyek aukciós hozamához igazodnak. Ami azonban az elmúlt években sokáig eléggé nyomott volt, nulla körül is járt. Valójában az infláció az, amit a kisbefektetők megtakarítási hozamainak túl kellene szárnyalnia.

Lásd még: Megint emelték egy lakossági állampapír kamatát – de két apró trükkel

Mire jó az alternatív közösségi média?

Az adás második részében a decentralizált közösségimédia-alkalmazásokról volt szó, amelyek az utóbbi időben, a Twitter problémái és botrányai miatt határozottan nagyobb teret nyertek. Az egyik probléma, hogy a nagyvállalatok kezében levő hagyományos közösségi média erősen cenzúrázott, moderálható, és ki is zárhat teljes mértékben embereket, ahogy ezt láttuk például az előző amerikai elnök esetében.

Egy másik fontos aspektus, hogy a hagyományos közösségi médiában a felhasználó gyártják a tartalmat, videót készítenek, megosztják a fotókat, szövegeket, a nagyvállalatok meg ezen degeszre keresik magukat. Reklámokkal bombázzák a felhasználókat, a bevételekből a felhasználók nem látnak semmit.

Villámbitcoinnal fizetnek

Főleg e két területen ígérnek változást a decentralizált, alternatív közösségimédia-alkalmazások, amelyek a Twitterről tavaly távozott közel harmincmillió felhasználóból is táplálkoznak. Ilyenek a régebbi Mastodon egymillió, az újabb Nostr 600 ezer és Lens Protocol százezer fő körüli felhasználótáborral.

Lásd még: Reszkess, Facebook, rettegj, Youtube

A platformok fennmaradását többek között Bitcoin Lightning Network fizetési megoldások segítik, amellyel előfizetési díjat lehet szedni, forgalomarányos költséget lehet felszámolni, és a felhasználók egymásnak is küldhetnek “borravalót”. (Amivel egyébként a Twitter is kísérletezik.) A jelenlegi pezsgésből ítélve, ami ebben az ágazatban folyik, ha nem is egy új Facebook, de legalábbis egy új Twitter egyszer még kinőhet ezekből az alternatívákból.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

 

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.