Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

A kórházmenedzsment felelősségét érintő javaslatokat gondolták újra.

Már megjárta a kormányülést az Emberi Erőforrások Minisztériumának csomagja az egészségügyi ellátórendszer reformjáról - közölte lapunk kérdésére Gulyás Gergely a mai Kormányinfón. A miniszter elmondta, nem a legutóbbi alkalommal, hanem egy korábbi ülésen tárgyaltak első körben az előterjesztésről (amely új alapokra helyezné az ellátórendszert, mind a legalsó, háziorvosi, mind a legfelső, kórházi szinten, hangsúlyt helyezve a járási ellátóközpontokra, továbbá átsrtukturálva az aktív és nem aktív kapacitást, amiről cikkünket itt olvashatja).

A miniszter szavaiból kiderült, hogy időközben változott a csomag a sajtóban megismert változathoz képest. Ismertetése szerint a kórházi menedzsmenttel kapcsolatos részeknél voltak új javaslataik a kormánytagoknak.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. február 13-án. MTI/Illyés Tibor
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. február 13-án. MTI/Illyés Tibor

Mint megírtuk, az EMMI előterjesztése a szakértők álláspontja szerint nem veszi figyelembe az egyéb tényezőket - alulfinanszírozottság, korrupció - az adósságállomány kialakulásának okai között, leginkább a menedzsment felelősségéből indul ki, és ebből levezetve tesz javaslatokat az adósságállomány keletkezésének megfékezésére. Ebben, illetve a következményekben (a vezetők eltávolítását megkönnyítő javaslatoknál) várható a jelek szerint iránymódosítás.

Gulyás Gergely szerint vannak olyan részei a csomagnak, amelyek már idén hatályba léphetnek. Megemlítette a kórházi finanszírozás alapját jelentő pontértékek újraszabályozását (ez alapján állapítják meg egy beavatkozás értékét). Kérdésünkre, hogy hozzá kell-e nyúlni az egészségügyi büdzséhez idén, azt mondta a miniszter, hogy az alulfinanszírozottság megelőzése 50-55 milliárd forint forrásbevonást igényel.

Szóba hoztuk a kórházi beszállítókkal folyó tárgyalásokat, amelyeket a Pénzügyminisztérium koordinál. Megtudtuk, hogy a 100 millió forint alatti adósságok kifizetése zajlik, az ezt meghaladó összegeket követelő cégekkel még tárgyal a szaktárca. Ennél bővebbet - így azt, hogy mekkora összegről hajlandóak lemondani a vállalatok (hírek szerint a tőkekövetelésük 20 százalékának elengedését várja el a PM) - a folyamatban lévő tárgyalásokra tekintettel nem kívánt mondani. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.