<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		
		


		
		

A kórházmenedzsment felelősségét érintő javaslatokat gondolták újra.

Már megjárta a kormányülést az Emberi Erőforrások Minisztériumának csomagja az egészségügyi ellátórendszer reformjáról - közölte lapunk kérdésére Gulyás Gergely a mai Kormányinfón. A miniszter elmondta, nem a legutóbbi alkalommal, hanem egy korábbi ülésen tárgyaltak első körben az előterjesztésről (amely új alapokra helyezné az ellátórendszert, mind a legalsó, háziorvosi, mind a legfelső, kórházi szinten, hangsúlyt helyezve a járási ellátóközpontokra, továbbá átsrtukturálva az aktív és nem aktív kapacitást, amiről cikkünket itt olvashatja).

A miniszter szavaiból kiderült, hogy időközben változott a csomag a sajtóban megismert változathoz képest. Ismertetése szerint a kórházi menedzsmenttel kapcsolatos részeknél voltak új javaslataik a kormánytagoknak.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. február 13-án. MTI/Illyés TiborGulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. február 13-án. MTI/Illyés Tibor

Mint megírtuk, az EMMI előterjesztése a szakértők álláspontja szerint nem veszi figyelembe az egyéb tényezőket - alulfinanszírozottság, korrupció - az adósságállomány kialakulásának okai között, leginkább a menedzsment felelősségéből indul ki, és ebből levezetve tesz javaslatokat az adósságállomány keletkezésének megfékezésére. Ebben, illetve a következményekben (a vezetők eltávolítását megkönnyítő javaslatoknál) várható a jelek szerint iránymódosítás.

Gulyás Gergely szerint vannak olyan részei a csomagnak, amelyek már idén hatályba léphetnek. Megemlítette a kórházi finanszírozás alapját jelentő pontértékek újraszabályozását (ez alapján állapítják meg egy beavatkozás értékét). Kérdésünkre, hogy hozzá kell-e nyúlni az egészségügyi büdzséhez idén, azt mondta a miniszter, hogy az alulfinanszírozottság megelőzése 50-55 milliárd forint forrásbevonást igényel.

Szóba hoztuk a kórházi beszállítókkal folyó tárgyalásokat, amelyeket a Pénzügyminisztérium koordinál. Megtudtuk, hogy a 100 millió forint alatti adósságok kifizetése zajlik, az ezt meghaladó összegeket követelő cégekkel még tárgyal a szaktárca. Ennél bővebbet - így azt, hogy mekkora összegről hajlandóak lemondani a vállalatok (hírek szerint a tőkekövetelésük 20 százalékának elengedését várja el a PM) - a folyamatban lévő tárgyalásokra tekintettel nem kívánt mondani. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.