<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az állampapír-vásárlás is nemzeti sporttá vált, mióta a bankok nem kínálnak magas kamatokat a megtakarításokra. De melyik kötvényt vegyük? Milyen alternatívák vannak? Miért ne tegyünk mindent egy papírba? Mi mindent érdemes tudni, mérlegelni a döntés előtt?

Milyen választási lehetőségeink vannak?

A lakossági állampapírok között három olyan van, amely most kedvező, magas kamatozása miatt. Ha forintban gondolkodunk, akkor a három értékpapír megtérülése, azaz hozama a következő tényezőktől függ:

  • A MÁP Plusz (Magyar Állampapír Plusz) megtérülése nem függ semmitől, hiszen kamatozása fix (öt év után 27,35 százalékot fizet, éves szinten ez 4,95 százalék).
  • A PMÁP (Prémium Magyar Állampapír) megtérülése a forint éves átlagos inflációs rátáján nyugszik.
  • A PEMÁP (Prémium Euró Magyar Állampapír) hozama két tényezőtől is függ, az Eurózóna átlagos inflációjától és a forintárfolyamtól.

Emelkedő hazai infláció esetén a PMÁP, gyengülő forint és növekvő euróinfláció mellett pedig a PEMÁP hozama növekszik. Így egyre versenyképesebbek lesznek a MÁP Plusszal. Hét dolgot érdemes tudni, illetve mérlegelni a döntés előtt.

1. A Tina

Az angol tőzsdei szlengben a Tina kifejezés azt jelenti: Nincs más alternatíva (there is no alternative).

2. Tényleg biztonságos a magyar állampapír?

A rövid válaszunk: Igen. A kicsit hosszabb: Igen, legalábbis az ország saját devizájában mindenképpen az.

3. Az inflációkövető kötvény mindig jó választás

Mi az állampapír-befektetők, illetve általában a megtakarítók célja? Az, hogy a pénzük megőrizze értékét. Ezt a reálhozam vagy reálkamat mutatja meg.  

4. Az állampapír-portfóliót sem árt diverzifikálni

Diverzifikálni kell, vagyis nem szabad mindent egy lapra feltenni, meg kell osztani a kockázatot az egyes befektetések között. Ez az állampapírokra is igaz.

5. Eladósodni bűn, kivéve, amikor jó üzlet

Magyarországon számos kedvezményes, sőt nulla kamatú hitel érhető el, családosoknak, diákoknak, vállalkozóknak. Érdemes ezeket felvenni, és a felesleges összegeket állampapírba fektetni.

A teljes cikket lásd:

7 dolog, amit jó lenne tudni magyar állampapír vásárlása előtt

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.