TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Azt mondta a Fed elnöke tegnap, hogy ciklusközepi lazításként gondolnak arra, amit csinálnak (25 bp kamatvágás, és az állampapírportfolió leépítése által történő likviditáscsökkentés befejezése). Ezzel az értékeléssel nagyjából egyet tudok érteni.

Az elmúlt időszakban konszenzussá vált, hogy a globális ciklus vége felé vagyunk, és komoly gazdasági lassulás jön, amit meg is erősített, hogy a feldolgozóipar több országban recesszióba süllyedt. Ugyanakkor szinte mindenhol erős maradt a szolgáltatás, feszes a munkaerőpiac, és nőnek a bérek, így - amennyiben nem jön valahonnan sokk - könnyen lehetséges, hogy valóban csak egy időszakos lassulást láthatunk, amit - nyugtatásképpen - monetáris lazítással kezelnek a jegybankok, ám ha később (mondjuk 2020-ban) majd visszagyorsul az ipar, akkor viszont már tényleg nagyon szűkké fog válni a munkaerőpiac, emelkedni fognak a bérek, és több kamatemelés jöhet számos országban.

Amennyiben a fentiek igazak, és az amerikai jegybank jól látja a helyzetet, akkor annak számos piaci következménye van. Az egyik az, hogy fennmarad a dollár kamatelőnye, fennmaradhat a dollár carry-play, ezért is láttunk jelentős erősödést tegnap és ma az amerikai devizában. Természetesen később (2020-2021?), ha a többi ország is elkezd majd kamatot emelni, akkor ez megváltozhat, de a következő pár hónapra igaz lehet. A másik az, hogy a kötvénypiaci hozamok - némi hezitálás után, amennyiben beigazolódik a fenti világkép - a következő 1-2 évben emelkedhetnek. A részvénypiacok számára a helyzet a következő pár hónapban pozitív lehet, mert a kamatszint egyelőre stagnál, és csak később emelkedik meg, miközben a recesszió réme kevésbé fenyeget. Később a helyzet bonyolultabbá válhat, mert egyszerre lesz jelen monetáris szigorítás és gazdasági növekedés, ekkor a stafétát az amerikai tőzsdétől átveheti Európa és a feltörekvők.

A forint számára kissé negatív a fenti forgatókönyv, ugyanis ha a kamatszint a világban mégsem esik nagyon, sőt később emelkedik, akkor a magyar deviza kamathátránya nőhet - habár mint bemutattam korábban idehaza a kamatemelési ciklus már bő egy éve tart, de emiatt valószínűleg újabb lépésekre lesz szükség, és ezúttal már nem csak a lakosság, hanem az intézményi szereplők számára is magasabb kamatot kell majd biztosítani.

Mindenképpen komoly világképváltás lehet, ha a piaci szereplők a ciklusvége elméletet lecserélik a ciklusközepi lassulásra, szinte minden piacra kiható változásokat hozhat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.