2019. augusztus 1. 16:01

Azt mondta a Fed elnöke tegnap, hogy ciklusközepi lazításként gondolnak arra, amit csinálnak (25 bp kamatvágás, és az állampapírportfolió leépítése által történő likviditáscsökkentés befejezése). Ezzel az értékeléssel nagyjából egyet tudok érteni.

Az elmúlt időszakban konszenzussá vált, hogy a globális ciklus vége felé vagyunk, és komoly gazdasági lassulás jön, amit meg is erősített, hogy a feldolgozóipar több országban recesszióba süllyedt. Ugyanakkor szinte mindenhol erős maradt a szolgáltatás, feszes a munkaerőpiac, és nőnek a bérek, így - amennyiben nem jön valahonnan sokk - könnyen lehetséges, hogy valóban csak egy időszakos lassulást láthatunk, amit - nyugtatásképpen - monetáris lazítással kezelnek a jegybankok, ám ha később (mondjuk 2020-ban) majd visszagyorsul az ipar, akkor viszont már tényleg nagyon szűkké fog válni a munkaerőpiac, emelkedni fognak a bérek, és több kamatemelés jöhet számos országban.

Amennyiben a fentiek igazak, és az amerikai jegybank jól látja a helyzetet, akkor annak számos piaci következménye van. Az egyik az, hogy fennmarad a dollár kamatelőnye, fennmaradhat a dollár carry-play, ezért is láttunk jelentős erősödést tegnap és ma az amerikai devizában. Természetesen később (2020-2021?), ha a többi ország is elkezd majd kamatot emelni, akkor ez megváltozhat, de a következő pár hónapra igaz lehet. A másik az, hogy a kötvénypiaci hozamok - némi hezitálás után, amennyiben beigazolódik a fenti világkép - a következő 1-2 évben emelkedhetnek. A részvénypiacok számára a helyzet a következő pár hónapban pozitív lehet, mert a kamatszint egyelőre stagnál, és csak később emelkedik meg, miközben a recesszió réme kevésbé fenyeget. Később a helyzet bonyolultabbá válhat, mert egyszerre lesz jelen monetáris szigorítás és gazdasági növekedés, ekkor a stafétát az amerikai tőzsdétől átveheti Európa és a feltörekvők.

A forint számára kissé negatív a fenti forgatókönyv, ugyanis ha a kamatszint a világban mégsem esik nagyon, sőt később emelkedik, akkor a magyar deviza kamathátránya nőhet - habár mint bemutattam korábban idehaza a kamatemelési ciklus már bő egy éve tart, de emiatt valószínűleg újabb lépésekre lesz szükség, és ezúttal már nem csak a lakosság, hanem az intézményi szereplők számára is magasabb kamatot kell majd biztosítani.

Mindenképpen komoly világképváltás lehet, ha a piaci szereplők a ciklusvége elméletet lecserélik a ciklusközepi lassulásra, szinte minden piacra kiható változásokat hozhat.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.