<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
mfor.hu

Az egyik legjobb dolog, amit tehetünk a hitelünkkel, ha minél hamarabb visszafizetjük. De vajon mennyibe kerül, ha idő előtt akarunk leszámolni a tartozásunkkal?

Az inflációs célok tartós elérésével a jegybank igen hamar a monetáris szigorítás útjára léphet, amit leginkább a változó kamatozású lakáshitelt törlesztők érezhetnek meg az emelkedő törlesztőrészleteken keresztül. Aki nem szeretné megvárni, hogy az egekig nőjenek a havi adósságok, kiválthatja hitelét egy biztonságos, fix kamatozású kölcsönnel, azaz hitelből végtörleszthet.

Jól kell megválasztani az időpontotJól kell megválasztani az időpontot

Érdemes például megfontolni a 10 millió forintos babaváró támogatás ilyen célú felhasználását, hiszen legrosszabb esetben is csak 8 százalék lesz a szabad felhasználású hitel kamata, ami egyértelműen a legjobb árazású hitelek közé emeli az állami terméket, miközben - például egy változó kamatozású jelzáloghitelt kiváltva - tehermentesíthetjük ingatlanunkat és egy fixált hitelt fizethetünk tovább.   

Ha viszont ez az út nem járható, még mindig visszafizethetjük idő előtt a hitelt, a törlesztőrészleten felüli fizetésekkel, azaz előtörlesztéssel. A Bank360 pénzügyi portál segítségével annak jártunk utána, hogy mennyibe kerül ez a bankoknál és hogyan járhatunk jól. 

Hogyan működik az előtörlesztés?

Alapvetően minden hitelnél van arra lehetőségünk, hogy a törlesztőrészleten felül fizessünk vissza. Ezt hívják előtörlesztésnek, ha pedig a futamidő vége előtt a teljes tartozást rendezzük, végtörlesztésről beszélhetünk. Ha idő előtt fizetjük vissza a hitel egy részét, választhatunk, hogy a tőketartozást vagy a futamidőt csökkentjük. 

Értelemszerűen ez így is, úgy is azt jelenti, hogy a bank emiatt elesik a kamatoktól, azaz mi jobban járunk, mert olcsóbban jutottunk pénzhez, a bank viszont bukik a lépésünk miatt. Éppen ezért a kieső kamatbevételek miatt úgynevezett előtörlesztési díjat szednek a pénzintézetek, amely jellemzően az előtörlesztendő összeg bizonyos százaléka.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

A díj mértéke azonban jogszabályban határozott, méghozzá a fogyasztói hitelekről szóló jogszabály szerint, amely 1,5, legfeljebb 2 százalékos díjat engedélyez. Tehát 1 000 000 forint előtörlesztésénél ez legfeljebb 20 000 forintba kerülhet nekünk. Természetesen bankonként eltér, hogy mekkora költséget számolnak fel - van olyan pénzintézet, ahol 1 százalék, de maximum 30 000 Ft, máshol pedig 1,5 százalék minden esetben -, ám jelzáloghitelek esetében jellemzően a hitel kamatfordulójától függ, hogy mennyit is kell fizetnünk. Fix kamatozású hitelnél, vagy kamatperiódus alatt történő előtörlesztésnél érvényesítheti a bank a 2 százalékot, azonban ha kamatforduló előtt bejelentjük a törlesztési szándékunkat, 1,5 százalék lehet a költségünk. Érdemes tehát résen lenni, és akkorra időzíteni az előtörlesztést, amikor ezt olcsóbban tehetjük meg. 

Személyi kölcsönöknél 0,5, legfeljebb 1 százalékos előtörelsztési díjjal találkozhatunk, amely többnyire attól függ, mennyi van még hátra a futamidőből. Ha több mint egy év, 1 százalékot fizetünk, ha kevesebb, akkor fél százalékot kell fizetnünk az előtörlesztett összeghez képest.

Így tudsz ingyenesen előtörleszteni

Persze bizonyos esetekben akár teljesen ingyenes is lehet az előtörlesztés. A Bank360 szerint az alábbi esetekben nem kell megfizetni a díjat:

  • ha kamatforduló előtt vitatjuk a kamatváltozást és ezért végtörlesztjük a hitelt,
  • ha a bank által előirt előtörlesztést fizetjük,
  • ha visszafizetési biztosítékként kötött biztosítási szerződés alapján törlesztünk elő,
  • illetve 12 havonta van lehetőségünk ingyenesen előtörleszteni 200 000 forintot

Ezek jogszabályban előírt lehetőségek, ám a bankok további, egyedi kedvezményeket adhatnak, például, 

  • ha lakástakarékból törlesztünk elő, 
  • ha a bank másik hitelét használjuk előtörlesztésre,
  • ha 3 havi törlesztőrészlet összegénél többet törlesztünk elő,
  • 5 vagy 10 év után törlesztünk először,
  • kivétel még a népszerű minősített fogyasztóbarát lakáshitelek előtörlesztése is, ezeknél 1 százalék a díj, lakástakarékból pedig díjmentes.

Bukhatjuk a kedvezményeket

Elsőre tehát igen jó megoldásnak tűnik, hogy idő előtt fizessük vissza a kölcsönt, viszont azt ne felejtsük el, hogy egy rosszul megválasztott időponttal akár több százezer forintot is bukhatunk. Miért? Mert a legtöbb pénzintézetnél büntetik, ha már a futamidő első 3-5 évében előtörlesztünk, mégpedig úgy, hogy a manapság igencsak jellemző módon elengedett kezdeti díjakat behajtják, azaz ki kell fizetnünk a közjegyzői okiratba foglalást, az értékbecslést, a folyósítási díjat és az egyéb felmerülő költségeket is, ami tetemes összeggé duzzadhat. 

Érdemes tehát alaposan utánajárni, hogy milyen feltételek mellett törleszthetjük elő a hiteleinket, és csak azután dönteni a lépésről.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.