2018. május 30. 08:00

Gyorsan nő a különleges privátbanki szolgáltatások iránti kereslet.

Nem tartom reális opciónak, hogy Olaszország elhagyja az eurózónát - mondta egy tegnapi háttérbeszélgetésen az Erste befektetési szakembere. Thomás Bobek, az Erste Group Diszkrecionális Portfolió Menedzsment vezetője portálunk kérdésére kifejtette, hogy sokkal többet veszítene Róma a kilépéssel, mint amennyit nyerne. Véleménye szerint politikai üzeneteket hallunk Olaszországból, a helyén kell kezelni a populista pártok állításait.

Az Erste szakértője nem aggódik az olasz kormányválság miatt Az Erste szakértője nem aggódik az olasz kormányválság miatt

Ezzel együtt ma az egyik legnagyobb kihívásnak a befektetői piacon az olasz kormányválság kezelésére is visszavezethető piaci turbulenciát tartja. A bank szakértői szerint fel kell készülni arra, hogy az előttünk álló időben volatilis lesz a piac, gyakoribbak lesznek a kilengések. Bobek szerint ma már nem lehet olcsón vásárolni befektetési eszközöket, így minden döntést alapos megfontolásnak kell megelőznie.

Az eseményen elhangzott, hogy a jövedelmek emelkedésével folyamatosan nő a magyar megtakarítások összege, és változik a vagyon kezelésének módszere is, ami a szolgáltatások átalakítására késztetni a bankokat. Kállay András, az Erste Group Private Banking Kompetencia Központ vezetője szerint az elmúlt egy és negyed évben több mint 3000 milliárd forinttal emelkedett a lakossági megtakarítás. Ezzel párhuzamosan nőtt a privátbanki szolgáltatásokban kezelt vagyon: egy év alatt több mint 10 százalékos bővüléssel 4000 milliárd forint fölé emelkedett az állomány.

A tapasztalatok szerint a befektetők nagy része azonban nem szeretne folyamatosan azzal foglalkozni, hogyan változik a piac, hanem profi szakértőkre kívánja bízni vagyonának kezelését. A privátbanki szolgáltatásokban a hagyományos tanácsadást egyre inkább felváltja a diszkrecionális portfolió kezelés, amikor az ügyfél egy professzionális csapatra bízza a befektetési döntéseket. Thomás Bobek elmondta, az Ausztriában már 15 éve útjára indított szolgáltatás különlegessége, hogy minden ügyfél esetében egyedi befektetési politikát kell meghatározni a kockázatvállalási képesség szerint.


Az Erste közép-kelet-európai leányvállalainak privátbanki szolgáltatásaiban kezelt 6,5 milliárd eurós vagyonból már több mint 1 milliárdot tesz ki a diszkrecionális portfolió menedzsmentben forgatott összeg. Magyarországon 5 éve indult ez a szolgáltatás, ez idő alatt több mint 1000 megbízást kapott a bank; az elmúlt egy évben 30 százalékkal emelkedett az ügyfeleik száma. A privátbankban kezelt több mint 450 milliárd forint közel 13 százalékát teszi már ki a diszkrecionális portfolió.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.