TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. január 21. 15:47

A Fővárosi Bíróság áldását adta arra, hogy a legendás Skála jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállítsa le az alaptőkéjét.  

A cégbírósági adatok alapján a Skála-Coop Befektetési Zrt. alaptőke-leszállításának célja, illetve oka a tőkekivonás. Erről többet az mfor.hu érdeklődésére Somfai Róbert, a tőkeleszállítás előtt 66,67 százalékos pakettet birtokló SGF Befektetési Kft. fő tulajdonosa nem kívánt mondani.

Mindig is értékes Skála-darab volt az egykori Luxus Áruház Mindig is értékes Skála-darab volt az egykori Luxus Áruház

Fotó: 24.hu

Somfai volt az, aki a 2000-es évek elején másodmagával, Balogh Ákossal megvásárolta az egykoron Demján Sándor nevével fémjelzett Skála-áruházláncot. Mindketten még Demjánnal dolgoztak a legendás cégben. Somfai éveken át szerepelt a Napi.hu 100 leggazdagabb magyart összesítő listáján, volt 76. is, 2013-ban viszont már „csak” sereghajtó az 5 milliárd forintra becsült vagyonával. Befektetésekben utazó cégeket – egyebek mellett a néhai New York Brókert, valamint a Capital Pénzügyi Tanácsadó Rt.-t – alapított, az FHB Jelzálogbank (mai nevén: Takarék Jelzálogbank) felügyelőbizottsági tisztét is ellátta, s a Libri Könyvkereskedelmi Kft.-ben is szerzett tulajdonrészt.

A két üzletember egy idő után szétvált, Balogh Ákos cégéhez két Skála-áruház került, a Corvin és a Skála Metró, míg Somfainál – jobban mondva az általa tulajdonolt Skála-Coop Befektetési Zrt.-nél – a Vörösmarty téren található egykori, műemléki védettséget élvező Luxus Áruház maradt. A háromezer négyzetméteres ingatlant a cég a 2014. évi beszámolójában mintegy másfél milliárd forintos könyv szerinti értéken tartotta nyilván.

A patinás ingatlan – amelyet még Kasselik Jenő alapítványa építtette 1911-ben, ezért hívják Kasselik Háznak – négy albetétjét 2015 szeptemberében a Pallas Athéné alapítványok által 7,2 milliárd forinttal gründolt Kasselik-Ház Ingatlanfejlesztő Zrt. vásárolta meg.

A Skála-Coop Befektetési Zrt. a legutóbbi, nyilvánosan elérhető adatok szerint 2017 végén még mindig 1,75 milliárd forint nettó értékű ingatlan felett diszponált, emellett tíz leányvállalattal rendelkezett, nemcsak Magyarországon, hanem Horvátországban, Szlovákiában és Ukrajnában. Ezek együttesen 4,7 milliárdos könyv szerinti értéken szerepeltek a cég beszámolójában. A Skála-Coop saját tőkéje 2017 végén 8 milliárd forintra rúgott.

Ugyancsak tőkeleszállítást hajtott végre, 900 millió forinttal, 2,8 milliárdra a Skála-Coop Befektetési Zrt. többségét tulajdonló SGF Befektetési Kft. Utóbbi üzletrészeinek közel 84 százaléka Somfai Róberté, a többi pedig két családtagjáé.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.