<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az utóbbi napokban olyan reménytelennek tűnt a forint helyzetet, hogy a többség már azt találgatta, mikor éri el az euró árfolyama a 450-es szintet. Ezzel szemben péntek délelőtt olyan mozgás jött, ami igencsak meglepő, hiszen a kurzus 416-ig esett.

Csütörtökön 434 felett is járt a forint árfolyama, és a pozitív nemzetközi hangulat ellenére sem gondolta senki komolyan, hogy trendforduló jöhet és esetleg tartós erősödés várható. Sőt az elemzők inkább azt kezdték el találgatni, hogy a dollár után az euró vajon mikor éri el a lélektani 450-es szintet. Pedig a helyzet kezelésére már a hét közben is voltak javaslatok, Zsiday Viktor például arról írt, hogy óriási terhet venne le a forintról, ha a megugró energiaárak nem terhelnék, mert ez egy ördögi kört okozott. Vagyis a beszerzést végző MVM közvetlenül az MNB-től kapna forrásokat és nem a piacon vásárolna eurót, hiszen ez hónapról hónapra óriási összeg, amelynek farvizére felülve a spekulánsok is a forint ellen fogadnak, így tovább gyengítve a magyar fizetőeszközt. Vélhetőleg persze a szakértőtől függetlenül a jegybanknál is felmerült ez a megoldás, már csak azért is, mert mai videós nyilatkozatában Virág Barnabás arról beszélt, hogy az energiaegyenleg nélkül a folyó fizetési mérleg pluszos lenne.

Az MNB pénteken bejelentett döntése szerint az energiaimport fedezéséhez szükséges jelentősebb devizalikviditási igényt biztosítja, ez pedig azt jelenti, hogy egy hatalmas forinteladó fog eltűnni a piacról. Ezek mellett az MNB egy nagyon komoly kamatemelésről is döntött (Virág Barnabás bejelentéseiről részletesen itt olvashat.)

Ezekre a hírekre a piac is reagált és brutális forinterősödést láthattunk péntek délelőtt. A kurzus a kora reggeli 428-as szintről 416-ig mozgott, majd némi konszolidáció jött és 417-418 körül látszott stabilizálódni az árfolyam. Ez persze még mindig nem túl fényes, de az utóbbi napok reménytelen esése után valamiféle fény az alagút végén.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.