2019. március 21. 08:48
mfor.hu

Míg a múlt év végén legalább egy, de inkább két kamatemelést lehetett várni az amerikai jegybanktól, addig most úgy tűnik nem nyúlnak idén az alapkamathoz.

A várakozásoknak megfelelően nem változtattak a kamatszinten a tegnap este véget érő kamatdöntő ülésen, de ennél lényegesebb volt az új Dot Plot ábra megjelenése, illetve a frissített makrogazdasági előrejelzések. A döntéshozók várakozása alapján az idei évben már nem lesz monetáris szigorítás, ez elég nagy lépés a decemberben várt, 2 kamatemeléshez képest, míg jövőre változatlanul egy kamatemelésre számítanak, írta reggeli hírlevelében az Equilor.

###trader,trader##

Fontos bejelentés volt, hogy csökkentik a jegybanki mérleg leépítésének ütemét, és szeptemberben bizonytalan időre be is fejezik. A megjelent közleményben aláhúzzák, hogy továbbra is türelmesek lesznek, az infláció pedig a 2 százalékos célszint közelében stabilizálódhat. Ez elhangzott a sajtótájékoztatóan is, Jerome Powell külön kitért a visszafogott inflációs folyamatokra, mely globálisan megfigyelhető. A dollár értelemszerűen gyengült a bejelentésekre, különösen a Dot Plot ábra változása volt hangsúlyos, mely meglepte a piaci elemzőket is (ennél mérsékeltebb változásra számítottunk mi is, 1 idei kamatemelés előtt nyitva hagyva a lehetőséget).

Több elemzésben kiemelik, hogy a jelek szerint az amerikai jegybank tartós nehézségekre számít a globális folyamatokban, a tegnapi bejelentéssel lényegében elismerték, hogy az amerikai gazdaságra gyakorolt hatásuk sem csak átmeneti lehet. A Bloomberg elemzői aláhúzták, hogy a tavalyi adóreform átmeneti hatásait követően a növekedés visszatérhet a korábbi trendjéhez, az inflációs nyomás pedig alacsony maradhat, annak ellenére, hogy a munkaerőpiaci folyamatok továbbra is kedvezőek. 

A befektetői szempontból úgy tűnik, a Fed ülés ahelyett, hogy a várt megnyugvást hozta volna, inkább tovább bonyolította a helyzetet. Az amerikai lassulás, illetve az a figyelmeztetés, hogy mind Európa, mind Kína komoly gazdasági kihívásokkal néz szembe, nem a részvénypiaci emelkedés irányába mutatnak. Amitől viszont decemberbe pánikba estek a piacok, vagyis a további dinamikus kamatemelés elmaradása viszont elvileg a további erősödés irányába kellene vinnie a piacokat.