TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Ma 90 éves Soros György - a Népszavában megjelent interjúban az EU belső és külső ellenségeiről és a polkorrektségről is beszélt, amről egyébként nagyjából ugyanazt vallja, mint Orbán Viktor.

Az EU rosszabb helyzetben van még Trump Amerikájánál is

Soros György azt mondta a Népszavában megjelent interjúban a mostani járvány-helyzetről: válság van, amely élete során a legsúlyosabb krízisnek tekinthető a II. világháború óta. Úgy látja, Európa sérülékenyebb helyzetben van, mint az Egyesült Államok - ahol ugyan egy "pökhendi szélhámos", Donald Trump meg tudta nyerni a választást, de az USA-ban a fékek és ellensúlyok rendszerének, valamint a kialakított szabályoknak nagy hagyományuk van. Az Európai Unió  viszont nem kész formáció, és sok ellensége van mind belülről, mind kívülről. 

Belső ellenségek Magyarországtól Olaszországon át a Fukar Ötökig

A belső ellenségeket illetően Lengyelországot és Magyarországot említette, ahol az EU értékeit ellenző erők kerültek hatalomra, de a legjobban Olaszország miatt aggódik, ahol Európa támogatóinak aránya csökken, és az eurózónában való maradás támogatottsága is visszaesett.

MTI fotó: Mohai Balázs MTI fotó: Mohai Balázs

Soros szerint a 750 milliárd eurós újjáépítési alap nagyon pozitív lépés, de az úgynevezett Fukar Ötök (Hollandia, Ausztria, Svédország, Dánia és Finnország) miatt nem lett eléggé hatékony. Soros újra kiállt az örökkötvények mellett - ezek esetében a tőkeösszeget sosem kell visszafizetni, csak az éves kamatot kell törleszteni. Egyszázalékos kamatot feltételezve egy 1000 milliárd eurós kötvény évente 10 milliárd eurós törlesztési terhet jelentene -  az 1000 milliárd eurós forrás azonnal elérhető lenne, de a kamatot idővel kell megfizetni, és minél több idő telik el, annál kisebb lesz a diszkontált jelenlegi értéke. Az EU azonban nem rendelkezik elégséges adóztatási hatáskörrel ahhoz, hogy a kötvény megvásárlóit biztosítsa: képes lesz a kamatokat megfizetni. Ez a Fukar Ötök miatt nem is fog megváltozni.

Már nem Oroszország a legnagyobb külső ellenség

Az EU külső ellenségeinek közös jellemzője, hogy ellenzik a nyílt társadalom eszméjét - mondja Soros György. Egykor Oroszország volt a legnagyobb ellenség, de mostanra Kína jóval nagyobb fenyegetést jelent. Vezető szerepet tölt be ugyanis a mesterséges intelligencia terén, amely az ellenőrzés eszközeit hozza létre. Ezért jelent a koronavírus is veszélyt a nyílt társadalmara Soros szerint: a megfigyelésre előállított mesterséges intelligencia-eszközök valóban hasznosak a vírus megfékezésében, ezér még a nyílt társadalmakban is elfogadhatóbbá váltak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Soros nem szereti a politikai korrektséget

Soros a Black Lives Matter mozgalmak kapcsán elmondta: túlzásnak tartja a mostani folyamatokat; az egyetemeken is a politikai korrektség kérdése túlzott szerepet kap.

"A nyílt társadalmak támogatójaként a politikai korrektséget politikailag inkorrektnek tartom. Sosem szabadna elfelejtenünk, hogy a különböző nézetek pluralitása lényeges eleme a nyílt társadalmaknak"

- mondta Soros György a Népszavának. Ebben egyébként érdekes mód egyetértenek Orbán Viktorral: a magyar miniszterelnök már 2016-ban arról beszélt, hogy "a PC a szellemi elnyomás legelnyomóbb eszköze".

Ki az a Soros György?

Multimilliárdos, aki lehetőségeihez képest szerényen él. Pengeeszű spekuláns. Örökös vitatkozó, aki mindenkinek ellentmond. Különc. Sztárbefektető. Ellentmondásos, megosztó ember. Világmegváltó küldetéstudattal bíró filantróp. Félelmetes tőzsdecápa -  a többi közt ezekkel a jelzőkkel illette nemrég egy átfogó portré a most 90 éves magyar származású milliárdost - itt olvashatja összefoglalónkat >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.