6p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Ez 1 milliárd forinttal több a 2018-asnál. Mégsem vesz ki egy fillért sem a nyugdíjvagyont kezelő Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. (NESZG) 2,8 milliárd forintos 2019-es adózott nyereségéből a cég egyedüli állami tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. Szemben az egy évvel korábbival, amikor nemcsak a profitot, hanem az eredménytartalékot is lenullázva közel 10 milliárdnyi osztalékkal jutalmazta meg magát.  

Csak most, a NESZG 2019-es éves beszámolójából derült fény arra, mi célja volt a társaság egyedüli, állami tulajdonosa, az MNV által egy évvel ezelőtt végrehajtott tőkemozgásoknak. A magánnyugdíjpénztáraktól 2010 végén elkobzott 3 ezer milliárd forintos vagyonból 2015-re megmaradt alig 34,5 milliárd kezelésére létrehozott NESZG-nek az MNV először, tavaly áprilisban közel 12 milliárd forintot adott, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként. Ebből 370 millió ment a NESZG jegyzett tőkéjének emelésére, amely így 1,43 milliárdra emelkedett, a többi pedig a cég tőketartalékába került. 

„A tőkeemelés során juttatott nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást az MNV Zrt. a Nyugdíjreform és Adósságkezelő Alaptól átvett, ezidáig közvetlenül kezelt kötvények portfolió racionalizálása céljából biztosítja” – olvasható a NESZG most megjelent éves beszámolójában. Mint ugyanitt kiderül, két, magas beszálló küszöbe miatt nem kisbefektetőknek, hanem tehetősebb magánszemélyeknek, de különösen intézményeknek befektetési lehetőséget jelentő OTP-kötvényről van szó: az OPUS Securities-ről és az OTP HB VAR (Float)-ról, amelyekből az MNV együttesen 11,87 milliárd forint értékben adott át a NESZG-nek. 

Ezúttal bent hagyták a nyereségetEzúttal bent hagyták a nyereséget

Csakhogy alig másfél hónappal később, 2019 május végén az MNV 1,9 milliárd forintot ki is vont a cégből. Ebből 60 milliót a jegyzett tőkéből, amelynek következtében az 1,37 milliárdra apadt. Most kiderült, hogy a kivont összeg tőketörlesztésre kellett. Azzal összefüggésben, hogy a NESZG által tulajdonolt Magyar Iparfejlesztési Holding Zrt.-t végelszámolták, a cégbíróság idén februárban törölte a társaságot. Márpedig az 1,9 milliárd vélhetően azzal van összefüggésben, hogy a „2019. évben Tartósan adott kölcsön kapcsolt vállalkozásban állománya teljes mértékben kivezetésre került a Társaság 2019.07.04-én kelt Tulajdonosi hitelszerződés megszüntetéséről” – szerepel a NESZG éves beszámolójában. Ez a kölcsön 1,7 milliárd forintra rúgott.

Mindezek eredményeként a NESZG tőketartaléka 2019 végén 42,3 milliárd forint volt, 9,6 milliárddal magasabb az egy évvel korábbinál.

A cég befektetett eszközei viszont tavaly tovább apadtak, míg azok 2014-ben még 29,3 milliárd forintra rúgtak, addig 2019 végén már csak 9,5 milliárdra. Méghozzá amiatt, hogy a NESZG évről évre adogatja el a megmaradt nyugdíjvagyonon vásárolt részesedéseit.

Tavaly például három tőzsdei részvénycsomagjától is megvált. Az Elmű-ben és az ÉMÁSZ-ban birtokolt részvényeiért összesen 1,5 milliárdot kasszírozott. Ezek mellett a PannErgy közel 8 százalékos pakettjén is túladott – azt éppen egy másik állami cég, a Magyar Villamos Művek Zrt. vette meg, de hogy mennyiért, az nem szerepel a NESZG éves beszámolójában. Csupán annyi, hogy a papírokat a tranzakcióig 453,5 millió értékben tüntette fel a könyveiben. 

Az viszont kiderült, hogy e három részvénye értékesítésén realizált 1,66 milliárd forintos nyereségből a legtöbbet, 761 milliót a PannErgy-papírokon érte el, az ÉMÁSZ-pakettjén 616 milliót, az Elmű-én pedig 284 milliót.

S már az is bizonyosnak tűnik, hogy a „kifektetés” az idén folytatódik. Az éves beszámolóban ugyanis több eszköz is 2020-as értékesítésre van kijelölve. 

Ilyen például a Plaza Centers NV-részvénycsomag, amelyen a NESZG 383 ezer forint árfolyamnyereséget realizált. Azt ugyanis a tartós részesedések köréből áttette a forgatási célú részvények közé, miután – mint a beszámoló indoklásából kiderül – azokat az idén el kívánja adni (hogy ez már megtörtént-e, arról nincs nyilvánosan elérhető információ).

Ugyancsak arról sem, hogy teljesült-e a cég azon szándéka, hogy értékesítené a 1,5 millió forint értékű görög állampapírjait, amelyek meg a forgatási célú kötvényei közé kerültek át. Ugyanitt landoltak a Barclays Aspen Trust II nevű strukturált kötvényei is, amelyek közel 1 milliárd forint értékben szerepelnek a könyvekben. Ennek oka, hogy az értékpapír lejárata 2020-ben esedékes és a mérlegkészítés időpontjáig nem volt információja a társaságnak az esetleges lejárat meghosszabbításáról – olvasható a beszámolóban.  A 311 millió forintos könyv szerinti értékű Central Fund Kockázati Tőkealap befektetési jegyei szintén forgatási célúvá minősültek, miután „e papír megszüntetési eljárás alatt van”.

A Central Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. befektetési időtávja lejárt, most értékesítjük a portfolióban lévő érdekeltségeinket, már csak egy elem vár eladásra – közölte lapunk érdeklődésére a cég többségi részvényese, Varga Zoltán, aki az egyebek mellett a 24.hu portált működtető és a Nők Lapját kiadó Central Mediacsoport tulajdonosa. 

Nincs jele azonban a beszámolóban annak, hogy a NESZG a 2019 végén megvolt tőzsdei részvényei (OTP, Magyar Telekom, Forrás és Hrvatski Telekom) is meg kíván-e válni, legalábbis még az idén. Ezek után egyébként 2019-ben összesen 83,4 millió forint osztalékhoz jutott. Amely szinte teljes egészében a horvát távközlési cég nyereségéből rá jutott 83,27 milliónak volt köszönhető, a három magyar cégtől ugyanis együttesen származott 157 ezer.

Még tartanak a legnagyobb hazai hitelintézet papírjaibólMég tartanak a legnagyobb hazai hitelintézet papírjaiból

Maga a cég azonban ezúttal nem fizet osztalékot állami tulajdonosának, noha 2,8 milliárd forintos 2019-es adózott nyeresége 1 milliárddal haladja meg a 2018-ast. Meglehet, az MNV megszívlelte a Magyar Nemzeti Bank azon javaslatát, miszerint a COVID-19 miatt a cégek lehetőleg szeptember 30-áig ne fizessenek osztalékot. Mindenesetre a nyereség bennhagyása jelentős változás ahhoz képest, hogy egy éve az MNV közel 10 milliárddal csapolta meg a céget, az 1,8 milliárdos 2018-as profitja mellett megszüntetve a NESZG 2018 végi, közel 7,9 milliárdos eredménytartalékát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.