<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A drágulás további gyorsulásával már nem csak lakáshitelt találhatunk az inflációnál kedvezőbb kamatokkal. Ez az állapot a Bankmonitor szakértői szerint már nem sokáig maradhat fent.

A KSH adatai alapján 2021. novemberében 7,4 százalék volt az infláció, ilyen magas 2007. decemberében volt utoljára. A szakértőket nem lepte meg az áremelkedés további gyorsulása, várhatóan a következő hónapokban lassan csökkenni fog az infláció. A Bankmonitor szakértői inkább azt vizsgálták meg mit is jelenthet egy ilyen magas infláció a hitelek szempontjából.

Már személyi kölcsönt is lehet igényelni inflációnál kedvezőbb kamatok mellett

Az elmúlt hónapokban már megtapasztalhattuk azt, hogy a legkedvezőbb lakáshitelek kamata az infláció mértékét nem éri el. Novemberben azonban már találni olyan személyi hitelt is, amelynek negatív a reálkamata. (Ez azt jelenti, hogy a kölcsön kamata kisebb, mint az éves infláció mértéke.) Ilyenre pedig nem volt példa hazánkban az elmúlt évtizedekben.

A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora szerint az 5 legkedvezőbb ajánlat közül kettő THM értéke a novemberi inflációs szint alatt van. (3 millió forint hitelösszeg, 7 éves futamidő és 300 ezer forint jövedelem megadása esetén.)

Mind a Sberbank személyi kölcsöne, mind az UniCredit Bank személyi hitele 7,28 százalék teljes hiteldíjmutató mellett érhető el, ami 0,12 százalékponttal a novemberben mért éves áremelkedés alatt van.

A negatív reálkamat azt jelenti, hogy a megigényelt hitelösszegből a kölcsön felvételekor több árut lehet megvenni, mint amennyi egy év múlva a kamatokkal növelt összegből meg lehetne vásárolni. (Azt mindenképpen meg kell említeni, hogy a jelenleg ismert infláció a tavalyi évre vonatkozik, a hitelkamatok viszont az elkövetkező időszakra vonatkoznak.)

Várhatóan ez az állapot nem fog sokáig fennmaradni, a pénzpiaci hozamok emelkedését ugyanis a fedezetlen kölcsönök kamata még nem követte le. Erre viszont várhatóan a közeljövőben sor fog kerülni, emiatt a hitelfelvételen gondolkodóknak érdemes még gyorsan lépni, ezzel megelőzve a várható kamatemelkedést.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.