<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Gulyás Gergely miniszter szerint a kormány nem akarja bevezetni. A Pénzügyminisztériumban másképp látják.

A legutóbbi Kormányinfón a nyugdíjkötvényekről is kapott kérdést Gulyás Gergely miniszter. E termék bevezetését évek óta tervezi a kormány, de mindig közbejött valami: hol egy másik termék, a Magyar Állampapír Plusz iránti óriási érdeklődés tette szükségtelenné a nyugdíjkötvény bevezetését, az elmúlt egy évben pedig a koronavírus-járvány tette lehetetlenné a kibocsátást.

Államkötvény egy másik kibocsátásbólÁllamkötvény egy másik kibocsátásból

Ez persze nem jelentette azt, hogy ebben az időben teljesen kiszáradt volna a kötvénypiac, Magyarország is sikeresen bocsátott ki devizakötvényt. A nyugdíjkötvény azonban nem intézményeket, hanem más befektetőket céloz: azokat az állampolgárokat, akik tudatosan szeretnének takarékoskodni idős éveikre. Ebből kiindulva logikusnak tűnt, hogy nem dobták piacra a nyugdíjkötvényt tavaly, mivel arra lehetett számítani, hogy a járvány miatt összeomló gazdaság érzékeny csapást fog mérni a keresetekre.

Van itt pénz, kérem

Azonban nem ez történt. S ez nem csak abból derült ki, hogy a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint tavaly is lendületesen, 10 százalék felett tudtak emelkedni a keresetek. Ezt az adatot amúgy is érdemes óvatosan kezelni, mert csak a gazdasági szervezetek egy körét fedi le, az 5 főnél kisebb vállalkozások adatai nem szerepelnek benne. Ezért nem ad teljes képet a hazai bérhelyzetről.

Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a körülményekhez képest rendkívüli ütemben emelkedtek a megtakarítások az előző évben (erről a napi.hu számolt be). Vagyis volt forrás a vagyon növelésére, ami nyilván azzal áll összefüggésben, hogy a korlátozó intézkedések miatt egy sor kiadásról - mint az utazás, élvezeti cikkek felhalmozása, kulturális, gasztronómiai élmények gyűjtése - le kellett mondaniuk az embereknek.

A KSH és a jegybank adatait összeolvasva tehát arra a következtetésre jutunk, hogy akinek nem, vagy csak kismértékben sérült a fizetése a járvány alatt, jó befektetést próbált keresni az el nem költhető bevételeinek. Ez lehetett kötvény, vagy részvény: utóbbiak egész szép rallit hoztak össze tavaly, az élelmesebbek, akik időben szálltak fel a vonatra, vagy szálltak le onnan, komoly hozamokat tudtak elérni.

Egy ilyen piaci környezetben tehát nem biztos, hogy le kell mondani egy új termék kibocsátásáról, azonban a nyugdíjkötvény pont nem ez az instrumentum. Válságos időkben az emberek a rövidebb távú befektetéseket keresik, még az 5 éves futamidejű MÁP is rizikós befektetésnek számítana, ha nem kínálna a minimálisnál is alacsonyabb kockázat mellett egész szép kamatot (ebben az esetben az egyedüli kockázat az államcsőd). De mivel azt kínálja, vonzó maradt a nehéz hónapokban is, még a rövidebb futamidőket is beáldozták a kisbefektetők, hogy MÁP Pluszba tehessék megtakarításaikat. Persze voltak más termékek a piacon, amelyek még ennél is vonzóbb hozamot ígértek, de ott a kockázat is magasabb volt.

Márpedig a nyugdíjkötvényt elsősorban nem a profiknak akarja eladni az állam, hanem a kisbefektetőknek, illetve azoknak, akiknek ez még ismeretlen terep. Azokat (is) célozzák, akik utoljára a beszántott magány-nyugdíjpénztárakban voltak tagok - mert a törvény erre kötelezte őket - de azóta semmilyen kapcsolódásuk nincs a befektetési piachoz.

hirdetés

Arról, hogy kifejezetten a magánszemélyeknek szánják a nyugdíjkötvényt, bő egy éve beszélt lapunknak adott nyilatkozatában Varga Mihály pénzügyminiszter. Akkor azt mondta, hogy "olyan konstrukciót szeretnének bevezetni, amelyik annál kedvezőbb feltételekhez juttatja a vásárlót, minél fiatalabb korban, minél hamarabb vásárol be a papírba". Kedvező hozamot, kedvező kamatozást, kellő rugalmasságot biztosítva, ami lehetővé teszi, hogy bármikor ki lehessen egészíteni a megtakarítást, az ügyfél igényétől függően.

A pénzügyminiszter szerint olyan vonzó papírt akartak kínálni, amely kamatozását, hozamát tekintve akár a MÁP Plusszal is versenyképes lehet. Mint mondta: "Az utolsó simítások zajlanak az indítás előtt, ebben az évben megtörténik a kibocsátás".

Az is elhangzott az interjúban, hogy legalább 10 éves lekötési időszakkal kell számolniuk a befektetőknek, valamint azzal, hogy e termék mellé nem jár adókedvezmény (mint más, nyugdíjcélú megtakarítás mellé).

Nem lesz... vagy mégis?

Mindebből végül semmi nem valósult meg tavaly, s a legutóbbi kormányzati jelzés szerint már nem is fog. Mint említettük, a legutóbbi Kormányinfón szóba került a téma. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kérdésre - Hogy áll a nyugdíjkötvények bevezetésének folyamata? - azt válaszolta, hogy a kormány nem akar nyugdíjkötvényt bevezetni.

A sajtóban rögtön körbement a hír, hogy a kormány letett a nyugdíjkötvény kibocsátásáról, de ez így elég sarkos állításnak hangzott, tekintettel arra, hogy a kormány mennyi munkát ölt az előkészítésbe. Ezért kérdéssel fordultunk a Pénzügyminisztériumhoz, hogy megtudjuk, valóban végleg elengedték-e a nyugdíjkötvények bevezetését, és mi ennek az oka? A tárca erre azt válaszolta, hogy

jelenleg nincs napirenden a nyugdíjkötvény bevezetése. Az ÁKK (Államadósság Kezelő Központ) és a Pénzügyminisztérium folyamatosan vizsgálja az állampapír-piaci folyamatokat, új termékek bevezetésének lehetőségét és szükségességét.

Vagyis nincs szó arról, hogy végleg lekerült a napirendről a nyugdíjkötvény, a pénzügyi kormányzat a megfelelő alkalomra vár, hogy ismét elővehesse a befektetési terméket. A minimum 10 éves lekötési időszak, illetve a termék jellege (nyugdíjtakarékosság) teszi egyértelművé, hogy miért is kell kivárnia a kedvezőbb gazdasági környezetig az államnak: a hosszú távú lakossági befektetéseknek nincs itt az ideje. És rövid távon nem is látszik, mert a tárca a bevezetés lehetséges időpontjára vonatkozó kérdésünkre nem válaszolt. De egyszer el fog jönni az ideje.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.