Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Mester Nándor Mester Nándor

Megint jó évet zártak a parlamentben ülő kisbirtokosok. A kormánypárti veteránok közül néhányan 100 hektár fölé tornászták szántóik méretét és egyikük sem szeretne túladni ezeken, mint ahogy valószínűleg megművelni sem. Hasonló szándékai vannak az ellenzékieknek is. Egy most nyilvánosságra került szakanyag szerint az értéknövekedés évek óta tart, csak egy kicsit lassabb lett az elmúlt években. Kényelmesebb bérbeadni a földeket, elég jó árat lehet felszámítani. 

Ez a cikk laptársunknál, a Privátbankár.hu-n jelent meg először.

A régóta mandátumot szerzett kormánypárti országgyűlési képviselők közül néhány annyira „szerencsés”, hogy szántóik értéke mára az élbolyba került, vagy eleve ott vásároltak sok évvel ezelőtt, ahol magas volt az árnövekedési lehetőség. Mára a drágulás üteme az egész országban csökkent ugyan, így az ő birtokaikon is, de még így is szép haszonnal adhatnának túl rajtuk, ha akarnák. 

Természetesen nem teszik, mert a jó minőségű magyarországi szántóföldek ára már hosszú évek óta emelkedő pályán van. Ám még a folyamatos áremelkedés ellenére is elmarad az uniós átlagtól és a legtöbb szakértő szerint további növekedésre lehet számítani.

Kevéssé valószínű, hogy a képviselők vagy kizárólag szűkebb családjuk műveli a földeket, a haszonbérbe adás sokkal reálisabb és jövedelmező is, de erről csak a nem nyilvános szja bevallásuk alapján lehetne pontosabb képet kapni. A bérleti díjakat nézve egyértelmű, hogy egyre drágábban tudnak leszerződni velük, akik használni szeretnék a földeket.

Még messze vagyunk a nyugat-európai átlagtól, van hová drágulnia a szántóknak (fotó: MTI)Még messze vagyunk a nyugat-európai átlagtól, van hová drágulnia a szántóknak (fotó: MTI)

Az ország legnagyobb földesura nem a parlamentben ül: Mészáros Lőrincnek hívják és már 38 ezer hektárnyi föld köthető nevéhez egy 2019-es adat szerint. A birtokméreteket nézve nyomába sem érnek a képviselők, ám mi mégis körülnéztünk közöttük.

A képviselők többsége jobbára sok évvel ezelőtt bővítette földbirtokának méretét, de néhányan tavaly is bevásároltak. A friss számokat látva örömmel vehették tudomásul, hogy annak idején jól választottak. Nézzük, tavaly milyen drágulást láthattak saját környékükön! Összeállításunkban a képviselők vagyonnyilatkozatát és a földpiaci értékbecslésre szakosodott Agrotax Kft. által a napokban közzé tett adatokat vettük figyelembe, amiket a lezajlott tranzakciók alapján hozott nyilvánosságra a társaság.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.