<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A befektetők hurráoptimizmussal fogadták azt a hétfői hírt, hogy Mészáros Lőrinc lemond a felcsúti polgármesteri címről, hogy üzleti érdekeltségeire koncentrálhasson. Kérdés, hogy ez a hír önmagban valóban annyira pozitív-e.

A sokáig tetszhalott papírok egyike volt az Opimus, míg ki nem derült, hogy Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja, Mészáros Lőrinc a tőzsdei cég legnagyobb tulajdonosa lett. Ezt követően 2017 nyarán ugrott egy nagyot az árfolyam, majd az ősz folyamán exponenciális emelkedésbe kezdett. Az akkori 805 forintos történelmi csúcsot követően a befektetők egy része óvatosabb lett, sokak szeme előtt a hasonló pályát befutó kriptoeszközök jelenhettek meg, amelyek tavaly év végén értek csúcsra, azóta sok közülük akkori értékének 50-70 százalékát elveszítette. Az időközben Opusra átkeresztelt részvény nem állt ugyan a földbe, ám az árfolyam lassan olvadt idén tavasszal. Sőt, az országgyűlési választásokat megelőzően volt olyan nap, a hódmezővásárhelyi polgármesteri szavazáskor, amikor komoly árfolyamesést szenvedtek el a papírok.

A Fidesz újabb kétharmados parlamenti arányának hírére azonban a papír ismét fókuszba került, és az árfolyam felfele mozdult. Igaz, az elmúlt napokat ismét komolyabb negatív kilengés jellemezte. A főrészvényes hétfői bejelentése ezzel ellentétesen hatott, hiszen kedden ismét szárnyaltak az Opus részvények. A tulajdonszerzés időpontjától függően egyébként hasonló pályát jártak be más olyan vállalatok részvényei is, amelyekben nagytulajdonosként megjelent Mészáros. Így tavaly a Konzum részvények is nagyon nagyot mentek, de bámulatos teljesítményt nyújtottak az Appeninn papírjai is. 

A lemondás hírére a gyakran Mészáros-papírokként emlegetett részvények meglódultak, az Opus 10 százalékos, a Konzum közel 7, míg az Appeninn 5,5 százalékos pluszban állt a déli órákban. A keddi árfolyam-emelkedés mögött valószínűleg egyrészt az áll, hogy befektetők szerint a felcsúti polgármesteri cím valós előnyökkel nem jár – legalábbis a cégek szempontjából.Ahogy arról elsőként az mfor.hu beszámolt, április 24-én kedden délután rendkívüli ülést tart a felcsúti képviselő-testület, ahol napirendi pont, hogy Mészáros lemond a tisztségéről. Másrészt az üzletember által kiadott közlemény meglehetősen pozitív hangvételű volt, sőt már-már bennfentesnek is tűnhet. Mészáros ugyanis azt közölte, hogy „Az irányításom alatt lévő tőzsdei vállalatok jelentős tranzakciók előtt állnak, gazdasági érdekeltségeim átfogó szervezeti átalakuláson mennek keresztül, amelyek tulajdonosként teljes embert igényelnek, így lehetetlenné teszik, hogy az üzleti élet mellett közfeladataimnak is eleget tegyek."

Az üzletember bízik abban, hogy a közélettől történő visszavonulását követően nyugodtabb időszak következik a község életében, hiszen a sajtó szerinte állandó nyomás alatt tartotta az önkormányzat működését, a képviselő testületi üléseket, jelentősen megnehezítve ezzel a munkavégzést. Éppen az utóbbi az a pont, ami miatt ugyanakkor vannak negatív hangok is. Polgármesterként ugyanis Mészáros Lőrinc köteles volt időnként megjelenni a képviselő-testület ülésein, és ilyenkor a sajtó képviselői is igyekeztek őt szóra bírni. Emellett fontos megjegyezni, hogy politikai szereplőként vagyonnyilatkozatot kellett tennie. Tény, hogy ezek valóságtartalma kapcsán mind (jelenlegi) ellenzéki, mind kormánypárti képviselők esetében számos esetben merültek fel kérdőjelek, mégis a transzparencia irányába mutattak. Azáltal viszont, hogy Mészáros immár nem lesz polgármester, nem kell vagyonnyilatkozatot készítenie, így az ellenőrizhetősége is csökken. Éppen ezért könnyen előfordulhat, hogy lesznek olyan értékes eszközök, amelyeket nem a szintén jóval átláthatóbb tőzsdei vállalkozásaiba helyez el, hanem egy kevésbé kirakatban lévő cégben. Esetleg egy magántőkealap vásárol fel ilyen cégeket, vagyontárgyakat. Utóbbiak kapcsán egyébként időnként így is vannak félreértések a spekulánsok részéről, hiszen hiába az alapkezelője egy ilyennek például a Konzum vállalat, a magántőkealap tulajdonában lévő eszközöket legfeljebb kezeli a cég, de annak nem tulajdonosa.Természetesen, ha a Mészáros által belebegtetett akvizíciók megvalósulnak, az indokolhatja a mai árfolyam-emelkedést, és minden bizonnyal sokan vannak, akik továbbra is hisznek abban, hogy ezek a cégek napról napra, hétről hétre értékesebbek lesznek. Ezen a véleményen volt egy őszi szakmai eseményen Random Capital vezetője, Virág Ferenc. Ő a Mikulás puttonyához hasonlította a Konzum és az Opus részvényeket, amelyekbe folyamatosan érkeznek az értékek. Egyúttal mindenkit figyelmeztetett, hogy itt nincs szó lufiról, hanem még emelkedni fog az árfolyam. Messze nem ilyen optimista a cégek kapcsán mfor.hu oldalain rendszeresen olvasható véleményvezér, Zsiday Viktor, aki azon lamentált a közelmúltban, hogy mi történik a papírok árfolyamával, ha egyszer csak elfogynak a jó hírek.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi a szándék ezekkel a vállalatokkal, a hazai piac egy-egy szegmense után esetleg továbblépnek külföldre, ahol valós versenyhelyzetben kell helytállniuk? A Konzum esetében például az ország legnagyobb szállásadó cégét rakták össze Mészárosék, hiszen a decemberben bejelentett, folyamatban lévő 30 milliárdos tőkeemelés folytatásaként, újabb vagyonelemekkel bővült a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. turisztikai portfóliója március elején. Így egy kézbe került a Balatontourist és a Hunguest Hotels. A hazai turisztikai piacon ugyan lehetnek még akvizíciós célpontok, de a növekedés korlátos, miközben a nemzetközi piacra csak nagyon óvatosan próbál kilépni a vállalat. Természetesen egészen új helyzetet teremtene, ha kiderülne, hogy a következő időszakban komoly nemzetközi akvizíciókra kerülne sor.