2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy napig sem tartott az üzemzavar Európa legnagyobb LNG-termelőjénél. 

A norvég Equinor cég Hammerfest nevű cseppfolyósítottföldgáz-termelő üzemét szerdán leállították egy szivárgás miatt, ami komolyabb áremelkedést okozott az európai földgázpiacon. Az irányadó TTF földgáz a holland tőzsdén a hírre 10 százalék körüli mértékben emelkedett. A zavart azonban villámgyorsan elhárították Európa legnagyobb LNG-üzemében, így csütörtökön jelentős korrekciónak lehetünk szemtanúi.

Az előző napi emelkedés szinte teljes egészében eltűnt, a délelőtti órákban már 9 százalékot meghaladó esésnél jár a jegyzés, megawattóránként 24,4 euró magasságában.

Telnek a tárolók, alacsony a kereslet - lesz ez még nulla euró is?

Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci stratégiáért felelős vezetője egy interjúban a City A.M.-nek arról beszélt, hogy  összességében az európai gázpiaci ellátás továbbra zavartalan, és a gáztárolókat továbbra is gyors ütemben töltik fel. Az ipari kereslet gyenge, amelynek egy része várhatóan nem fog visszatérni a korábbi szintre - vagy a tartalékok, vagy az energiaigényes termelés hatékonyabbá tétele, vagy akár Európából való elköltöztetése miatt.

"Amennyiben a gáztárolók még a téli kereslet beindulása előtt megtelnek, előfordulhatnak olyan rövid időszakok -  különösen azokon a napokon, amikor a megújulóenergia-termelés erős -, amikor a napi gázár a nulla közelébe, vagy talán még az alá is csökken" - véli a szakértő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!