Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

Orbán Viktor az Országgyűlés hétfői ülésén válaszolt a frakciók felszólalásaira, melyben kitért a védőfelszerelésekre, a hatósági árakra és a kijárási tilalomra is. 

A miniszterelnök a Jobbik felvetésére válaszolva elmondta: mérlegelik a kijárási tilalom kérdését, elsősorban azt, hogy melyik fajtának lenne értelme, gondolkoznak azon is, hogy kitől kit kell elszigetelni. Ismert, hogy a koronavírus a legyengült immunrendszerű személyekre és a 65 évnél idősebbekre a legveszélyesebb. 

"Mindenkit el akarunk szigetelni, vagy csak a fenyegetett csoportokat? Egész napra, vagy csak egy bizonyos időre?" - kérdezte Orbán Viktor. 

Hozzátette: figyelik a külföldi megoldásokat is, elsősorban az osztrák intézkedéseket. 

3 dolgon múlik, ki kap védőfelszerelést

A sajtóban és a közösségi médiában is gyakran jelenik meg beszámoló arról, hogy az egészségügyi dolgozók közül nem mindenkinek van megfelelő védőfelszerelése. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor elárulta: minden reggel 3 tényező figyelembe vételével születik döntés arról, ki kap védőfelszerelést:

  1. Hány beteg van jelenleg?
  2. Hogyan alakul a várható betegek száma? 
  3. Hány egészségügyi dolgozó van?

A miniszterelnök szerint ez az egész nem más, mint egy folyamatos katonai művelet, egy készletgazdálkodás, és létezik egy bizonyos sorrend: 

  • előbb az intenzív osztályon koronavírusos beteget ápoló dolgozók kapnak, 
  • aztán a koronagyanús esetekkel foglalkozók, 
  • majd a nem koronás beteget ápoló intenzíven dolgozók, 
  • aztán a kórház többi dolgozói, 
  • majd rendőrök, katonák és a közigazgatás dolgozói. 

"Kínában az egészségügyi dolgozók 4 százaléka fertőződött meg, Olaszországban a 10 százalékuk - jegyezte meg Orbán. Folyamatosan figyelni kell, hogy a betegek várható számához hány orvos kell, figyeljük, kiket kell frontra küldeni, kiket háttérbe vonni" - fejtegette a kormányfő.  

"Katonai mozgósítási terv szerint zajlanak a dolgok."

Nincs értelme a hatósági árnak

A parlament a hatósági ár bevezetése is téma lett, és mint Orbán elmondta: ezt a lehetőséget is vizsgálták, főleg a védőfelszerelések esetében. A jelenlegi körülmények között azonban nem vezetne eredményre egy ilyen lépés. 

Mint Orbán felvázolta: maszkokat jelenleg csak állami cégek gyártanak, ezek meg kellenek az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozóknak, piaci forgalomba nem kerül. Magáncég sem gyárt ilyet a piacra - ha lenne, már állami kézben lenne - fűzte hozzá a kormányfő. 

Így, ami maszk a piacon elérhető, az mind külföldről érkezik, a beszerzési árakra - mely meghatározza  a piaci árat - az államnak nincs ráhatása. Tehát ha a termékekre hatósági árat vezetnének be, annak kétféle kimenetele lenne. A patikusok vagy elkezdenék magas áron feketén árulni azokat, vagy egész egyszerűen nem is árulnák, mert a hatósági ár miatt nem tudnák annyiért eladni, amennyiért beszerezték azokat. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.