2020. március 23. 15:35

Orbán Viktor az Országgyűlés hétfői ülésén válaszolt a frakciók felszólalásaira, melyben kitért a védőfelszerelésekre, a hatósági árakra és a kijárási tilalomra is. 

A miniszterelnök a Jobbik felvetésére válaszolva elmondta: mérlegelik a kijárási tilalom kérdését, elsősorban azt, hogy melyik fajtának lenne értelme, gondolkoznak azon is, hogy kitől kit kell elszigetelni. Ismert, hogy a koronavírus a legyengült immunrendszerű személyekre és a 65 évnél idősebbekre a legveszélyesebb. 

"Mindenkit el akarunk szigetelni, vagy csak a fenyegetett csoportokat? Egész napra, vagy csak egy bizonyos időre?" - kérdezte Orbán Viktor. 

Hozzátette: figyelik a külföldi megoldásokat is, elsősorban az osztrák intézkedéseket. 

3 dolgon múlik, ki kap védőfelszerelést

A sajtóban és a közösségi médiában is gyakran jelenik meg beszámoló arról, hogy az egészségügyi dolgozók közül nem mindenkinek van megfelelő védőfelszerelése. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor elárulta: minden reggel 3 tényező figyelembe vételével születik döntés arról, ki kap védőfelszerelést:

  1. Hány beteg van jelenleg?
  2. Hogyan alakul a várható betegek száma? 
  3. Hány egészségügyi dolgozó van?

A miniszterelnök szerint ez az egész nem más, mint egy folyamatos katonai művelet, egy készletgazdálkodás, és létezik egy bizonyos sorrend: 

  • előbb az intenzív osztályon koronavírusos beteget ápoló dolgozók kapnak, 
  • aztán a koronagyanús esetekkel foglalkozók, 
  • majd a nem koronás beteget ápoló intenzíven dolgozók, 
  • aztán a kórház többi dolgozói, 
  • majd rendőrök, katonák és a közigazgatás dolgozói. 

"Kínában az egészségügyi dolgozók 4 százaléka fertőződött meg, Olaszországban a 10 százalékuk - jegyezte meg Orbán. Folyamatosan figyelni kell, hogy a betegek várható számához hány orvos kell, figyeljük, kiket kell frontra küldeni, kiket háttérbe vonni" - fejtegette a kormányfő.  

"Katonai mozgósítási terv szerint zajlanak a dolgok."

Nincs értelme a hatósági árnak

A parlament a hatósági ár bevezetése is téma lett, és mint Orbán elmondta: ezt a lehetőséget is vizsgálták, főleg a védőfelszerelések esetében. A jelenlegi körülmények között azonban nem vezetne eredményre egy ilyen lépés. 

Mint Orbán felvázolta: maszkokat jelenleg csak állami cégek gyártanak, ezek meg kellenek az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozóknak, piaci forgalomba nem kerül. Magáncég sem gyárt ilyet a piacra - ha lenne, már állami kézben lenne - fűzte hozzá a kormányfő. 

Így, ami maszk a piacon elérhető, az mind külföldről érkezik, a beszerzési árakra - mely meghatározza  a piaci árat - az államnak nincs ráhatása. Tehát ha a termékekre hatósági árat vezetnének be, annak kétféle kimenetele lenne. A patikusok vagy elkezdenék magas áron feketén árulni azokat, vagy egész egyszerűen nem is árulnák, mert a hatósági ár miatt nem tudnák annyiért eladni, amennyiért beszerezték azokat. 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.