2018. december 6. 11:17

A piacok máris a legrosszabb forgatókönyvre készülnek azt követően, hogy a kanadai hatóságok letartóztatták a Huawei globális pénzügyi vezetőjét.

A befektetők egyértelműen negatív kimenetet várnak a most napvilágra került hír miatt. Az amerikai hatóságok kérésére ugyanis Kanadában letartóztatták a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, Meng Van-csóut, a kínai távközlési óriásvállalat alapítójának lányát. Sajtóértesülések szerint a kényszerintézkedés az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével hozható összefüggésbe. Érdekesség ugyanakkor, hogy az eset még a hétvégén történt, ám ennek ellenére a hír csak szerda este látott napvilágot.

Erősödhet a kereskedelmi háború

A szakértők szerint, noha vélhetőleg a Huawei valóban megsérthette a szankciókat, a mostani lépés finoman szólva sem diplomatikus. Így sokan azt várják, hogy Kína részéről válaszreakciókat fog generálni. A gyakorlatban ez azt jelentheti, hogy amerikai vállalatvezetők kerülhetnek célkeresztbe, ha pedig Peking is letartóztatásokat eszközölne, az szinte biztosan hosszú időre elmérgesítené a most is törékeny amerikai-kínai kapcsolatokat.

Ezek ugyanis erősen megszenvedték a Donald Trump által tavasszal kirobbantott kereskedelmi háborút. A felek folyamatosan fokozták a tétet, és a kölcsönösen bevezetett vámokat egyre jobban kiterjesztették, illetve az amerikaiak a mérték emelésével is fenyegetnek. Ráadásul nem csak a kínai cégek termékeit érintheti, hanem akár azokat az amerikainak tartott eszközöket is, amelyeket az ázsiai országban szerelnek össze. Így például a közelmúltban Trump az Apple-t fenyegette meg, hogy az iPhone-ok is vámkötelesek lesznek az USA-ban, mert azokat Kínában szerelik össze.

Kémek a chipekben

A Huawei-ügynek van egy olyan szála is, hogy az amerikai hatóságok szemét régóta csípi a cég és a pekingi vezetés erős összefonódása. Az iráni szankciók megsértése ebből a szemponból inkább csak cassus belli-nek tekinthető, sokkal jobban tartanak Washingtonban a nemzetbiztonsági kockázatoktól. Nem véletlenül derülhetett ki két héttel korábban, hogy a Huawei kínai távközlési vállalat eszközei használatának elkerülésére kéri az amerikai kormány az Egyesült Államok szövetségeseit. A Wall Street Journal akkor azt írta, hogy az amerikai tisztviselők már felvették a kapcsolatot azokkal az Egyesült Államokkal szövetséges országokkal, ahol a Huawei eszközei már széles körben elterjedtek.

Meng Van-csóu (EPA) Meng Van-csóu (EPA)

Washington a kínai cég eszközeit kiberbiztonsági fenyegetésnek tekinti. Az amerikai hírszerzés korábban figyelmeztetett, hogy a Huawei és hasonló kínai cégek együttműködnek a kínai kormánnyal, ami fokozza a kémkedés lehetőségét. Októberben a Bloomberg számolt be például arról az esetről, amely szerint hosszú időn át nyomtatott áramkörökre helyezett kémchipek révén a kínai kormány számára dolgozó hackerek 30 amerikai nagyvállalat után kémkedhettek.

Trumpnak is lépni kell?

Ahogy fent jeleztük, a piacokon sokan a legrosszabb forgatókönyv megvalósulásával kezdtek el számolni, ami a kereskedelmi háború kiéleződésével jár. Emiatt a héten már nagyot eső tőzsdeindexek Európában folytatták az esésüket, pedig a hét első napján még egészen más képet mutattak. Akkor ugyanis a G20-as találkozóról megjelenő optimista információk miatt sokan az ellenkezőjét, vagyis a kereskedelmi háború enyhülését várták, ezért nagy emelkedés volt hétfőn. Bár valós előrelépés nem volt, Trump és az amerikaiak részéről mégis a megegyezés iránti nyitottságot jelezte, hogy 90 napra felfüggesztették a korábban bejelentett vámok bevezetését.

Egyesek szerint az elnök ezt részben azért tette, hogy lélegzethez jussanak az utóbbi hónapokban erős eladói nyomás alatt lévő részvénypiacok. Az elnök számára ugyanis a sikerének egyik fokmérője a tőzsdeindexek szárnyalása vagy éppen esése. A szakértők ennek kapcsán már afféle népi megfigyelést is tettek, és azt tapasztalták, hogy ha a tőzsdék határozottan esnek, akkor Trump megpróbálja bevetni a Twitter-mágiát, és pozitív üzeneteket tesz közzé a mikroblogon. Ez azonban úgy tűnik egyre kevésbé hat, kedden például egyes elemzők szerint kifejezetten kontraproduktív volt az elnök megnyugtatónak szánt üzenete, és a főbb tőzsdeindexek óriás, 3 százalék körül zuhanással zártak.

A Huawei vezető letartóztatásának híre is nyomás alá helyezte a piacokat, hiszen a főbb európai tőzsdék komoly eséssel nyitottak. Amit az is tetéz, hogy az amerikai határidős mutatók alapján a Wall Streeten egy, a keddihez hasonló 2-3 százalékos zuhanással végződő nap is lehet.

A szaksajtóban Trump Put-ként emlegetik egyébként azt a jelenséget, mely során az elnök a negatív tőzsdei folyamatokat próbálja mindig megakasztani, és kommunikációval visszabillenteni a piacot. A szakértők egy rész úgy látja, hogy a most kialakult helyzetben a szóbeli intervenció immár aligha fog hatni, és konkrétumokat várnának. Így Trumpnak döntenie kell, hogy elengedi úgymond a tőzsdét és beleáll teljes mellszélességgel a Kínával szembeni konfliktusba, vagy jobban érdekli, hogy az indexek milyen képet mutatnak, és akár kevésbé előnyös kompromisszumokra is hajlandó lesz, csak hogy a részvényárak felfele menjenek.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.