<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

1996-ban történt meg először, hogy a Continental autókat kapcsolt össze a világhálóval. Napjainkban világszerte az új autók több mint fele összeköttetésben áll, és a technológiai vállalat mindebben továbbra is kulcsfontosságú szerepet játszik. A technológiai vállalat ugyanis már több mint 33 millió járművet látott el kapcsolódási megoldásokkal.

A konnektivitás napjainkban a mobilitás egyik legfontosabb mozgatórugója. Okos érzékelő-technológiák, mesterséges intelligencia, rendszerintegráció – ezek a legfőbb kutatási és fejlesztési területek a Continentalnál. Az egyértelmű, hogy az autó jelenleg a legnagyobb technológiai átalakuláson megy keresztül a több mint 130 évvel ezelőtti születése óta. Az okos kommunikáció kulcsszerepet kap: a járművek a felhőn keresztül kommunikálnak más járművekkel, az infrastruktúrával, az intelligens kereszteződésekkel, és okos utcai lámpákkal. Emellett a járművek egyre nagyobb mértékben képesek kommunikálni az őket vezető sofőrökkel is – és fordítva.


eHorizon: A jármű és a felhő együtt nagyobb biztonságot eredményez

A nagyobb biztonság elérése érdekében van miatt van egyre nagyobb igény az utakon és a vezetőfülkében használható okos koncepciókra. A Continental eHorizon funkciója is egy ilyen okos megoldás, amely lehetővé teszi a jármű számára, hogy nagyobb előrelátása legyen az úton. Az összehangolt érzékelőknek, adatfeldolgozásnak és asszisztencia-rendszereknek köszönhetően az autó pontosan tudja, hogy milyen sebességgel kell haladnia ahhoz, hogy biztonságos, ám mégis gyors utazást tegyen lehetővé, mivel tisztában van azzal, hogy mire számítson a következő útszakaszokon, és azzal, hogy milyenek lesznek az útfelületek körülményei.

Az eHorizon is a felhőben dolgozza fel a begyűjtött adatokat, amihez a mesterséges intelligencia segítségét is igénybe veszi, ezt követően pedig a releváns információt tartalmazó adatcsomagokat az adott útszakaszon haladó járműveknek továbbítja.

Az eHorizon által szolgáltatott információ nagy szerepet játszik egy másik Continental innováció esetében is, ami nem más, mint a PreviewESC, ami egy fékező funkció. Ahogy az eHorizon elküldi a kanyarodási görbe sugarát és a súrlódási együtthatót, a PreviewESC ezt összeveti a jármű aktuális sebességével. Amennyiben a jármű túl gyorsan halad ahhoz, hogy biztonságosan vegye be a következő kanyart, a PreviewESC automatikusan bekapcsolja a féket, hogy beállítsa az ideális sebességet. Az útbiztonsághoz hasonlóan fontos fejlesztés a Continental okos kereszteződése, melynek keretében kamerákkal, lidarokkal, radarokkal és egyéb okos érzékelőkkel szerelnek fel kockázatos kereszteződéseket, hogy a járművek és az infrastruktúra adatot cserélhessenek. A Continental ezeket az új technológiákat valós, belvárosi közlekedési szituációkban fogja tesztelni. Az Egyesült Államokban a Michigan államban található Auburn Hills, Kínában pedig Csangsa leszn a Continental Smart City pilot programjának helyszíne.

Mindebben a cég által fejlesztett okos utcai lámpák is fontos szerepet játszanak: az utcai világítás automatikus szabályozása mellett értékes forrásként szolgálnak a parkolóhely-kezelés és a forgalomáramlás-elemzés szempontjából is. Az intelligens utcai lámpák adatokat gyűjtenek be például a forgalom sűrűségéről, amiket aztán az intelligens kereszteződésnek továbbítanak. Ezeket az adatokat ezután a közlekedési lámpafények változtatásának vezérléséhez lehet használni, és így a járművek által kibocsátott emisszió és a kereszteződésekben töltött állásidő is csökkenthető. Az ehhez hasonló, hosszú távú tesztek különösen fontosak az önvezetés szempontjából, ezért látogatják éppen ezeket a kereszteződéseket a Continental az automata vezérelt járművekkel. Hiszen ha a sofőr keze nem kell többé, hogy a kormányon legyen, akkor a járművek közötti kifinomult kommunikáció ugyanolyan fontos lesz, mint az intelligens infrastruktúrával való kommunikáció.

Nagyobb kényelmet teremtő innovációk: természetes 3D műszerklaszter és okos hang-asszisztens

Korunk egyik legnagyobb kihívása az ember és gép közötti interakciót érintő új koncepciók kidolgozása. A legjobb példa a német vállalat szakértelmére ezen a területen a természetes 3D műszerklaszter, amit az amerikai Leia vállalattal fejlesztett ki közösen. Ez az innovatív Lightfield technológián alapuló vezetőfülke-koncepció eddig példátlan minőségben jeleníti meg a harmadik dimenziót az autóban. A 3D-effekt az autón belül bárhol látható, és nincs szükség hozzá kiegészítő felszerelésre, például 3D szemüvegekre. Az információ így rendkívül felhasználóbarát módon jelenik meg.

A kényelem és a természetes kommunikáció szintén kulcsfontosságú a Continental új interakciós rendszerének fejlesztése során. Az új okos hang-asszisztens sokkal „emberibb” módon kommunikál, mint a hasonló típusú hangaktivált digitális útitársak, amely így új szintre lépteti az emberek és a gépek közti kommunikációt a kényelem, a biztonság, és a hatékonyság szempontjából. A Continental folyamatosan olyan megoldásokat keres – és talál –, amelyekkel még tovább fejlesztheti az interakciónak ezt a formáját. Például a technológiai vállalat tovább fejleszti intelligens üvegvezérlés rendszerét is, egy új, folyékony kristálybevonat technológia segítségével például a panorámás tetőablakokat az eddiginél sokkal hatékonyabban lehet parancsszóra sötétíteni. A szélvédő egyes részeit árnyalni lehet, amikor szembe süt a nap, valamint a B oszlop mögötti ablakok is sötétíthetők, amivel nagyobb magánszféra biztosítható a hátsó üléseken. Az ablakok fűtőszálak nélkül, automatikusan fűthetők, sőt, még kijelző felületnek is használhatók.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.