4p

Szinte egyidőben jelentették be az e heti Kormányinfón a családi otthonteremtési támogatások új, januártól hatályba lépő válfaját, a CSOK Pluszt, és került fel a kormány honlapjára a lombikkezelésekről szóló szabályozás tervezete. A kettőt összevetve úgy tűnik, a 41-45 év közötti, meddőségkezelésre szoruló nőkről mintha elfeledkeztek volna. Erről kérdeztük a Kulturális és Innovációs Minisztériumot.

Bár a CSOK Plusz-nak is vannak gyermekbetegségei, de már egy gyerek után is jár akár 50 millió forintos hitel 25 évre, 3 százalékos kamattal. Az is kiderült, hogy a CSOK Pluszt kizárólag a 41 év alatti házas nők vehetik fel, illetve 2025 végéig még a 12. hetet betöltött várandósság esetén is igényelhető, persze csak a terhesség igazolásával. Igen ám, de mivel a meddőségkezelésben résztvevő nőknél 45 év a korhatár, a CSOK Plusz mintha elfelejtkezett volna a negyvenpluszos nők egy részéről.

Orvosszakmai szempontból valójában korrekt a 41. életévnél meghúzott határ, hiszen itt tényleg a biológiai törvényszerűségeket figyelembevéve hozott döntést a kormány. Hiszen közismert, hogy a negyedik iksz után a nőknek jóval nehezebb teherbe esniük akár természetes úton, akár úgynevezett asszisztált reprodukciós eljárással.

Le sem vitték a korhatárt, de a CSOK Pluszba sem kerültek be a 41-45 év közötti lombikkezelésben részt vevő nők. Fotó: Depositphotos
Le sem vitték a korhatárt, de a CSOK Pluszba sem kerültek be a 41-45 év közötti lombikkezelésben részt vevő nők. Fotó: Depositphotos

Csakhogy a szakértők szerint a sokmilliárdos közpénzből finanszírozott lombikbébi-kezeléseket a nők 45 éves koráig végzik el ma Magyarországon (ami már jóval kevésbé veszi figyelembe a biológia törvényeit).

S azzal, hogy a 41-45 év közötti nőknek nem jár a CSOK Plusz, mintha a kormány is belátná, hogy 40 év felett már valóban alacsony a lombikkezelések sikerességi rátája.

A CSOK Plusz akár sikeres is lehet, ám egyes meddőségi szakértők szerint ettől még a negyven év felüli nők lombikbébi-kezelése továbbra sem fogja meghozni a várt eredményeket, egyszerű biológiai törvényszerűségek miatt. Ezt az ellentmondást oldaná fel egy olyan döntés, ami csak 40-41 éves korig finanszírozná a lombikbébi-kezeléseket – látszólag a CSOK Plusz is ebbe az irányba mutat.

Mégsem csökkentik a nők életkori határát

Épp ezért folyik évek óta az a szakmai vita, hogy csökkenteni kell-e az ingyenes meddőségi kezelésekben résztvevő nők életkori határát. A kormány ezzel sosem értett egyet, s most Pintér Sándorék minisztériumának új rendelete is ezt támasztja alá.

Továbbra is maradnak a 45 éves korig tb-finanszírozott asszisztált reprodukciós kezelések, sőt, még az ennél idősebb nőknek is ingyen elvégzik a beültetést, ha vannak már lefagyasztott embrióik.

„Pedig 37 éves kor után rohamosan csökken a női termékenység, ilyenkor már egy év halogatásnak is komoly jelentősége lehet. 45 év felett 10 kezelésből átlagosan egyetlenegy gyermek születik csak meg, de 43 évesen is csak 3-4 százalék esély van lombikkal a teherbeesésre” – mondta még három évvel ezelőtt Dr. Vesztergom Dóra, még jóval azelőtt, hogy megválasztották volna a Humánreprodukciós Igazgatóság élére. 

A témára rálátó forrásunk szerint az életkor csökkentéséről szóló döntés azonnal 30 százalék körüli kapacitásbővítést jelentene a meddőségi centrumoknak és arra ösztönözné a nőket, hogy a családalapítást kezdjék el a 40 éves koruk előtt, amikor sokkal nagyobb az esély teherbeesésre.

Egybehangzó szakmai vélemények szerint ugyanis természetellenes életkori különbséget tenni a CSOK Pluszban résztvevő nők és a lombikbébi-kezelésekre váró betegek között.

A témában megkérdeztük a Kulturális és Innovációs Minisztériumot, elképzelhetőnek tartják-e, hogy a novemberre ígért részletek kidolgozásánál tekintettel lesznek-e az életkor leszállítására, vagy a CSOK Plusz korhatárának felemelik-e 45 évre? Azóta a rendelettervezet megjelenésével az első kérdésünk okafogyottá vált, hiszen választ is kaptunk rá, ám a második felvetésre még várjuk a minisztérium válaszát. Amint megérkezik, frissítjük cikkünket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!