4p

Érdekes körlevelet kaptak tegnap a háziorvosok Takács Péter egészségügyi államtitkártól. A cukorbetegek régóta húzódó gyógyszer- és inzulinmizériájának újabb fejezete.

A következő levelet kapták tegnap a háziorvosok Takács Pétertől:

„Tisztelt Háziorvos kolléga!

A humán inzulinok gyártásához az elmúlt időszakban bekövetkezett változásokra tekintettel az alábbiakra hívom fel a figyelmüket és kérem együttműködésüket.

2023. július 1-jétől egyes humán inzulint tartalmazó készítmények elérhetősége megváltozik. Figyelemmel arra, hogy a kiadott szakorvosi javaslatok valamennyi humán inzulint tartalmazó készítményre érvényesek (függetlenül attól, hogy a javaslathoz konkrét készítmény is megjelölésre került-e), kérem, hogy a konkrét gyógyszer rendelése előtt kérjen tájékoztatást a közeli gyógyszertártól az elérhető humán inzulin készítményekről. Új szakorvosi javaslatra tehát nincs szükség, az érvényes javaslat alapján bármely gyártó készítménye rendelhető” – mindezt Dobson Szabolcs gyógyszerész tette ki az Egészségügyi szakirodalmi tallózó névvel ellátott, még a Covid idején nagy sikert futott Facebook-oldalára.

A háziorvosoknak ezentúl a gyógyszertárral is egyeztetniük kell. Fotó: Depositphotos
A háziorvosoknak ezentúl a gyógyszertárral is egyeztetniük kell. Fotó: Depositphotos

A kommentek között még arra is választ kapnak az érintettek, hogy mi a levél előzménye, azaz milyen változás történt az inzulin gyártásában.

Ugyanis egy dietetikus hozzászólása szerint az előre töltött humán inzulin család gyártása befejeződik. Gyártói orvoslátogatói tájékoztatás szerint már olyan kevés országban használnak humán inzulint, hogy nem éri meg fenntartani a gyártást.

Sokak szerint a probléma ott van, hogy az alternatívát képező humán inzulinok nem előre töltöttek, az úgynevezett „pen”, a beadó szerkezet megvásárlása szükséges hozzájuk. Az előre töltött alternatívák viszont már analóg inzulin készítmények, melyek nem helyettesíthetőek.

Azt régóta tudni, hogy gyártási problémák miatt lassan egy éve akadozik Magyarországon az ellátás, de nem csak az inzulinnál, hanem a cukorbetegségre szedett tablettáknál is. A 3 ml-es inzulinampullák, valamint az előre töltött tollakban lévő speciális szintetikus gumi dugattyú sincs elég, és egyes hírek szerint emiatt áldozták be a gyártók a humán inzulin gyártását. Ez pedig nem csak Magyarországon okoz fennakadást, ugyanis az úgynevezett analóg rendelet miatt mindenkinek humán inzulinnal kell kezdenie.

Ez igazi hungarikum, ugyanis sehol máshol az EU-ban nincs ilyen jellegű megkötés a terápia indításánál – teszi hozzá egy belgyógyász.

Van, aki pedig azt is hozzáfűzi, hogy a fenti levélből nem az tűnik ki, hogy a korábbi rendelet felülírása lenne a cél. Sokkal inkább érződik úgy, hogy üres a kassza, ezért nem fognak az olcsó terápiáról egy drágábbra váltani.

Egy a lapunk által megkérdezett háziorvos szerint igen nehéz kitekinteni, hogy más országokban milyen rendeletek vannak érvényben, de tény, hogy nálunk valóban humán inzulinnal kell kezdeni, és csak akkor lehet a drágább analógra váltani, ha a humánnal nem lehet megfelelő egyensúlyt teremteni a cukorháztartásban.

„Ezzel együtt a humán inzulinok nem rosszak, sőt, jók. De mivel a betegek egy részénél valóban nem válnak be, jön az analóg készítmény” – teszi hozzá a szakember, aki szerint igaz, hogy az előretöltött pen valóban kicsit kényelmesebb, de nem olyan nagy dolog az ampullás pent sem használni, hiszen csak egy mozdulat cserélni benne a betétet. Ezért az a véleménye, hogy ez lényegében nem tekinthető visszalépésnek, mindössze egy költségesebb gyártási folyamatot igénylő, minimális kényelmet jelentő variációt engedünk ezzel el.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!