3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint február végén a kórházak 88,4 milliárd forint adósságot görgettek maguk előtt.

Kijöttek a legfrissebb számok a tartozásokról, eszerint a kórházak tartozása egy hónap alatt 30 milliárd forinttal nőtt. Többek között ez is az oka, hogy egyre sűrűbben fordul elő, hogy ideiglenesen be kell szüntetni egy-egy kórházi osztály működését és a felfüggesztések 10-15 százaléka eszközellátási zavar miatt történik - írja az Economx.

Ebben a számban azonban nem szerepel a négy modellváltó orvosegyetem tartozása, utóbbi intézmények február végén 18,7 milliárd forintot görgetettek maguk előtt, amiről múlt héten Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára beszélt a sajtó képviselőinek.

A Borsod-Az Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház halmozta fel februárra a legnagyobb adósságot
A Borsod-Az Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház halmozta fel februárra a legnagyobb adósságot
Fotó: bazmkorhaz.hu

Vagyis február végén a kórházak kifizetetlen számláinak a végösszege elérhette a 110 milliárd forintot is. Egy hónap alatt ez közel 30 milliárd forint emelkedést jelent.

Egy hónappal korábban vagyis január végén 67,6 milliárd forint volt az államkincstárnak jelentési kötelezettséggel tartozó egészségügyi intézményekben a kifizetetlen számlák végösszege. De nagyságrendileg az egyetemi klinikákkal együtt 81 milliárd forint tartozás halmozódott fel a hazai kórházakban és azok háttérintézményeiben, ami történelmi rekordnak számít, ekkora adósságot még soha nem görgettek január végén maguk előtt az intézmények.

A MÁK azt írja, hogy február végén az egészségügyi intézményeknél fennálló tartozásállományból közel 0,8 milliárd forint az állammal, több, mint 0,4 milliárd forint a társadalombiztosítás pénzügyi alapjával szembeni tartozás, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben 83,2 milliárd forint áll fenn, amelyből 2,8 milliárd forint államháztartáson belülre irányul.

Az adatszolgáltatásra kötelezett 560 intézményből valamennyi teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét. Az adós intézmények száma tárgyhóban 258, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 98 intézmény rendelkezik.

A három legnagyobb orvostechnikai beszállító múlt héten kongatta meg a vészharangot. Azt mondták, hogy egy évtizedes probléma a kórházi adósságok ügye, és úgy döntöttek, hogy az Állami Számvevőszékhez fordulnak, mert a tagvállalatok tapasztalatai alapján a tartozás után felhalmozódó kamatokat sem fizetik már ki az intézmények.

Legnagyobb adósok februárban:

  1. Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház: 6,1 milliárd forint
  2. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház: 5 milliárd forint
  3. Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház: 4 milliárd forint
  4. Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktatókórház: 3 milliárd forint
  5. Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház: 2,33 milliárd forint

Legkisebb adóssággal rendelkező egészségügyi intézmények februárban:

  1. Oroszlányi Szakorvosi Intézet: 31 millió forint
  2. Parádfürdői Állami Kórház, Törökbálinti Tüdőgyógyintézet: 43 millió forint
  3. Veresegyházi Misszió Egészségügyi Központ: 66 millió forint
  4. Kisbéri Batthyány Kázmér Szakkórház: 71 millió forint
  5. Mátrai Gyógyintézet: 88 millió forint

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!