3p

Kijöttek a januári kórházi tartozások adatai, amelyek már most év eleji rekordot döntöttek. A Belügyminisztérium azt ígéri, a novemberi után márciusban is jöhet egy újabb adósságkonszolidáció.

A költségvetésnek tartozó szervek 88 324 millió forintos adósságából 78,67 százalék a gyógyító-megelőző ellátás intézeteinél halmozódott fel, ami 67,6 milliárd forintot tesz ki. De ez csak a Magyar Államkincstár (MÁK) felé jelentési kötelezettséggel tartozó kórházak adatai, ehhez az adósságállományhoz a modellváltó orvosegyetemek tartozása is hozzájön, ami ezzel együtt már 81 milliárd forint.

„Ez történelmi rekordnak számít, ekkora adósságot még soha nem görgettek január végén maguk előtt az intézmények” – kommentálta a tartozás nagyságát Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára az Economx-nak.

Az abszolút negatív rekord a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Oktatókórház. Fotó: bazmkorhaz.hu
Az abszolút negatív rekord a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Oktatókórház. Fotó: bazmkorhaz.hu

A MÁK adatai szerint a legnagyobb adósok:

  1. Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház 5,1 milliárd forint (ez egyébként épp az Országos Kórházi Főigazgatóság új főigazgatójának volt kórháza)
  2. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház 4,1 milliárd forint 
  3. Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház 3 milliárd forint 
  4. Budapesti Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet 2,3 millliárd forint
  5. Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktatókórház 2,3 milliárd forint

Ám a modellváltó egyetemek is a TOP-5-ben végeznének, ha MÁK-kötelesek lennének. Rásky László adatai szerint a Szegedi Tudományegyetem 4,565 milliárd, a Pécsi Tudományegyetem 4,3 milliárd, a Debreceni Egyetem 3 milliárd, míg a Semmelweis Egyetem 977 millió forintot görget maga előtt.

Ezzel szemben a MÁK adatai szerint a legjobb adósok:

  1. Budapesti Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ 2 millió forint
  2. Oroszlányi Szakorvosi Intézet 30 millió forint
  3. Parádfürdői Állami Kórház 35 millió forint
  4. Veresegyházi Misszió Egészségügyi Központ 45 millió forint
  5. Kisbéri Batthyány Kázmér Szakkórház 50 millió forint

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az Economx-nak azt is hozzátette: Az orvostechnikai beszállítók érdekképviseletének januári felmérése szerint a cégek többsége a tavaly novemberi adósságrendezés előtti lejárt követelései feléhez sem jutott hozzá.

Hétfőn Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt a Magyar Kórházszövetség konferenciáján, hogy a kórházak márciusban újabb konszolidáció elé néznek, amiről még zajlik az egyeztetés a Pénzügyminisztériummal. Az egyházi és a modellváltó egyetemek klinikáinak már meg is teremtették a pénzforrásokat erre, amiről itt írtunk:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!