2p

A BioNTech német gyógyszeripari vállalat megkezdte az RNS-alapú, malária ellen kifejlesztett kísérleti vakcinájának tesztelését embereken.

Az egyes fázisú gyógyszerkisérletek 60 önkéntes bevonásával kezdődtek az Egyesült Államokban.

Az első klinikai fázisban a vakcina hatóanyagának (BNT165b1) biztonságosságát, hatásosságát és immunogenitását vizsgálják. A vizsgálatok arra irányulnak, hogy azonosítsák a maláriát okozó parazita különböző antigénjeit, majd ezt követően a kisérletek a következő klinikai fázisokban már a kiválasztott komponensű oltóanyaggal folytatódhatnak.

A BionTech közlése szerint a szer jóváhagyása után az afrikai kontinensen is létrejöhetnek kapacitások a malária elleni szer gyártása.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a malária világszerte 619 ezer ember halálát okozta 2021-ben, a halálesetek 95 százalékát Afrikában jegyezték fel. Tavaly az esetszám elérte a 247 milliót, azonban a növekedés a korábbi évekhez képest lassulást mutat - közölte a szervezet a napokban.

A malária ellen engedélyezett első oltóanyagot a brit gyógyszeripari óriás, a GlaxoSmithKline fejlesztette ki, több mint három évtized kutatómunkát követően. A WHO által tavaly engedélyezett RTS'S (Mosquirix) néven futó, négy dózisú vakcina hatékonyága azonban mintegy 30 százalékos.

Az Oxford Egyetem is dolgozik egy malária elleni vakcinán. A brit kutatók szeptemberben jelentették, hogy a R21/Matrix-M nevű oltóanyag jövőre kerülhet piacra. Az elsődleges eredmények ígéretesek, négy dózis után mintegy 80 százalékos hatékonyságot mutattak ki a teszteken.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!