3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Háromnapos konferenciát tartanak a járóbeteg szakellátásban dolgozók a Balatonnál, s már a nyitónapon érdekes dolgok hangzottak el. 

Négy fő pontban és több alpontban fogalmazta meg a járóbeteg-szakellátásban jelentkező problémákat a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség a Balatonalmádiban megrendezett konferencia nyitó napján.

Tóth Tibor, a szövetség alelnöke szerint az állásfoglalásukban szereplő javaslataik között szerepel, hogy ne szüntessék meg a rendelőkben a jelenlegi 6 órás rendelési időt, szükség van a nyugdíjas orvosok egyszerűsített visszafoglalkoztatására is. 

Kiemelte: a betegek egyre többet várnak, tovább nőttek a szakrendelői várólisták is.

Sorunkra várva .... Fotó: Depositphotos
Sorunkra várva .... Fotó: Depositphotos

Már átlagosan 30 napra nőtt a járóbeteg-szakellátásban a várakozási idő. 2019-ben, vagyis a pandémia kitörése előtt 26 napot kellett várni egy-egy ellátásra - írja az economix.

Tóth Tibor bejelentette: jövő év márciusától elindul Járóbeteg Irányítási Rendszer, de ez még sok gyermekbetegséggel küzd. A szakrendelők finanszírozási anomáliákkal is küzdenek, és nem részesülnek a kórházakhoz hasonlóan konszolidációs támogatásban. 

Egy friss felmérés szerint, amit 56 intézmény töltött ki, a megkérdezettek 46,4 százalék szerint romlott a rendelőkben megjelenő betegek szakellátása. A szakdolgozók fele (53 százaléka) elégedetlen a bérével, ezt már Szánti Istvánné, Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara járóbeteg szakellátásért felelős vezetője mondta el. A felmérést 4730 fő töltötte ki. Budapestről, Pest vármegyéből, Hajdú-Bihar vármegyéből és Szabolcs-Szatmár Beregből válaszoltak a legtöbben.

Bár most volt szakdolgozói béremelés, mégis csak a válaszadók 60 százaléka mondta azt, hogy megkapta a teljes 18 százalékos béremelést, a válaszadók 14 százaléka pedig kevesebbet kapott. 

Mire Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára egy kerekasztal beszélgetésen úgy reagált, hogy szerinte a szakdolgozói felmérés tele van ellentmondással, és felidézett egy OECD kutatást, ami szerint Magyarországon 20-23 százalék körül alakul a kielégítetlen egészségügyi szükséglet, de a valóságban csak egy 2 százalék körül van azoknak a száma, akik nem jutnak egészségügyi ellátáshoz.

Az államtitkár szerint hiába panaszkodnak a szakrendelők, hogy romlott az elmúlt egy évben a betegellátás minősége, az ellenőrzések során sok szakrendelőkben azt tapasztalták, hogy sok helyen az országos átlag töredéke a betegszám, a laborok tízszeres áron működnek, ez pedig a helyi vezetők felelőssége, nem az államé 

Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója szerint pedig nem teljesítik a járóbeteg-szakellátók azt az betegszámot, amit a méreteikből fakadóan teljesíteni kellene. "Van pénz, van maradvány, ha egy kicsivel több beteget látnak el a szakrendelők, az finanszírozható" - tette hozzá a NEAK főigazgatója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!