5p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egyik leghosszabb várólistával rendelkezik a csípőprotézis-műtétre kiírt betegek csoportja, ezért egy ideje még a magas árak ellenére is óriási a kereslet a magánklinikákon. Megnéztük, hogy az infláció mennyire emelte meg az egyik legkeresettebb műtét árát, sőt külföldre is kitekintettünk, csak hogy képbe helyezhessük a magyar árakat.

2023. január elején a csípőműtétre várakozók száma 7864 fő volt. Ezután februárban változások történtek a NEAK-várólistákban, s immár két részre osztják a csípőműtétekre aspirálókat. Az úgynevezett ortopédiás csípőműtétekre a cikk írásakor 6476 beteg várakozik. Bár az elmúlt félévben 3946 főt megoperáltak, tehát átlagosan havonta 657 beteget, a két hónapnál is többet várakozók száma a hivatalos adatok szerint így is 5302. Ugyanis a NEAK-adatok szerint az átlagos tényleges várakozási idő az elmúlt hat hónapan 169 nap.

Mindeközben a másik csoport, a traumatológiai csípőműtétre várók száma 1069 fő.

Egyébként a két várólistát összeadva közel akkora a betegszám, mint év elején, tehát nemigen látszódik, hogy a kormány ígéretével ellentétben jelentős karcsúsodásnak indult volna.

Nem olcsó mulatság, és még fáj is. Fotó: Depositphotos
Nem olcsó mulatság, és még fáj is. Fotó: Depositphotos

Pedig az elmúlt évek során a várólista-csökkentési programra mintegy 17,5 milliárd forintot fordított a kormány, idén szintén rendelkezésre áll egy 5 milliárdos keret.

Tehát még mindig roppant lassan őrölnek az állami egészségügy malmai a csípőízületi műtéteket illetően. Aki megteheti, ilyenkor fordul a privát szolgáltatás felé, ezért megnéztük, jelenleg mennyibe kerül a magánegészségügyi klinikáknál ez a beavatkozás. S bár az árak eddig is igen borsosak voltak, sajnos az infláció a magánklinikák árait sem kímélte.

Nem minden klinikánál találtunk korábbi árakat, de táblázatunkból azért jól látható a tendencia, hogy 2023-ban akár a 30 százalékos emelkedést is elérték a csípőműtétek árai. Szinte minden klinika azonban arra hívja fel a figyelmet a honlapján, hogy a pácienseknek egyéni ajánlatokat készítenek, mert minden beteg esete más.

Az árakat viszont tovább emeli az, hogy általában nem tartalmazzák a műtétet megelőző vizsgálatok és a műtétet követő ápolási csomag díját, valamint a műtét során esetlegesen felmerülő szükséges speciális eszközök és a szövettani vizsgálat árát sem.

Kíváncsiságból körbenéztünk a világban is, melyik országban mennyibe kerül ugyanez a műtét.

Európa

A Mymeditravel.com egy gyűjtősite, ahol a külföldieknek szánt egészségügyi turizmus árait igyekszik naprakészen követni.

A portál szerint a legolcsóbb Lengyelország, ott 958 920 forinttól ajánlják a csípőműtétet, Csehországban 1 653 163 forintért, míg a harmadik helyen Törökország áll, ahol 1 728 286 forinttól már találni ajánlatot. A török klinikák sokszor úgy hirdetik magukat, hogy megéri náluk elvégeztetni a csípőprotézist, mert annak ára náluk 55-70 százalékkal alacsonyabb, mint az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

A további átlagárak a portál szerint, forintban kifejezve, jelenlegi árfolyamokon átszámítva:

  • Horvátországban 2 910 211
  • Németországban 2 974 230
  • Ausztriában 3 976 776
  • Belgiumban 4 243 149
  • Spanyolországban 3 497 533, de ebben benne van, hogy Mallorcán például 5,4 millióba is kerülhet
  • Ausztriában 7 370 306.

Szlovéniáról a portálnak nincs adata, de a Slovénia Medical-on 9000-11 000 euróért, azaz átlagosan 3 880 000 forintnak megfelelő áron kínálják a csípőműtéteket.

Angliai árakat csak a goprivate.com-on találtunk, és valóban magas, átlagosan 12 402 fontot jelölnek meg, ami nagyjából 5,6 millió forint.

A Mymeditravel egyébként magyar klinikákat is felhoz, de érdekes módon csak hármat ajánl, nevezetesen a Dr. Rose-t, a Smart Choice Medical Travelt és a Humed International-t. A Dr. Rose-nál érdekes módon 5 941 699 forintot hoz fel, minden bizonnyal ez kétoldali műtétre vonatkozik. Azonban a Smart 2 575 888, míg a Humed International 2 452 560 forintért kínálja a csípőprotézis beültetését.

Érdekes, hogy Oroszországban átszámítva mindössze 664 484 forint a műtét, csak hát oda mostanában ugye ritkán kívánkozik az ember, míg India 858 603 forintnak megfelelő áron ajánlja a beavatkozást.

Amerikai Egyesült Államok

Az egyik állami egészségbiztosítási program, a Medicare szerint a csípőprotézis átlagos költsége Amerikában 12 815 dollár, ami hozzávetőleg 4,6 millió forint. Megjegyzik, hogy aki nem ebben a rendszerben vesz részt, ott a kórházak ennek a többszörösét, 60 366 dollárt (21,7 millió forintot), a sebészek pedig 6 370 dollárt (2,2 millió forintot) számíthatnak fel esetenként. A számunkra elképzelhetetlen árakhoz hozzáteszik: biztosítás nélkül vagy magas önrésszel gyakran a betegeket terheli az egész összeg.

Egy másik forrás az Egyesült Államok 30 legnépesebb városának csípőprotézis műtéteinek az árát publikálta. Ezek szerint Dallasban 50 580 dollár (18,3 millió forint), de San Franciscoban már „csak” 37 473 dollár (13,6 millió forint), Seattle-ben 35 354 dollár (12,8 millió forint), New Yorkban 34 231 dollár (12,4 millió forint), Wasingtonban 29 680 dollár (10,7 millió forint), Los Angelesben 28 770 dollár (10,4 millió forint), Detroitban 26 380 dollár (9,5 millió forint).

Egy nem túl széles réteget leszámítva, akik tudnak áldozni az egészségükre, a magyar betegek számára a realitás azonban továbbra is az állami várólistára felkerülni és türelmesen kivárni a sorukat. Vagy jönnek az alternatívák: az összespórolt pénzüket felhasználva, esetleg a családtagok által összeadott keretből, vagy hitel felvételével belevágni a magánegészségügyi klinikák egyikében a csípőprotézis-beültetésbe, amely visszaadja a megfelelő életminőségüket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!