5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Egyre több kórházban, szakrendelőben és házi orvosi rendelőben kötelező a maszkviselés, ezért rákérdeztünk a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnál (NNGYK), lemaradtunk-e valamiről, s adtak-e már ki központi utasítást, ami szerint kötelező az egészségügyi intézményekben a maszkviselet?

Épp tegnap adta közre az NNGYK a 44. heti Covid örökítőanyag-koncentráció országos átlagértékét, és a mérések szerint nincs számottevő változás az előző hetekhez képest, de továbbra is magasabb szinten stagnál. Az átlaghoz tartozik, hogy emelkedést tapasztaltak Békéscsabán, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsen, Szekszárdon és Veszprémben, 18 helyszínen magasabb tartományba esnek az adatok. Ugyanakkor csökkenést mértek a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén.

Az NNGYK az influenza-helyzetről is beszámolt, és a figyelőszolgálat orvosai nem tapasztaltak olyan mértékű megbetegedést, mint a korábbi hetekben. A hatóság szerint 2023. október 30. és november 5. között az országban 10 700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 125 500 fő akut légúti fertőzés tüneteivel, vagyis szerintük csendesedett a fertőző betegségek terjedése. Az elmúlt héten 181 betegtől érkezett légúti minta az NNGYK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 154 minta közül 33 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 22 légúti minta közül pedig mindössze öt volt SARS-CoV-2 vírus pozitív.

Egyelőre nem rendelték el központilag. Fotó: Depositphotos
Egyelőre nem rendelték el központilag. Fotó: Depositphotos

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a 44. héten 154 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 16 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban. Múlt héten ez a szám 153 fő volt, és közülük 20 szorult intenzív ellátásra. 

Ennek ellenére mégis egyre több kórházban kötelező maszkot viselni, sőt van, ahol látogatási tilalmat is bevezettek. Újabb kórházakkal bővült a lista:

  • az Észak-Budai Szent János Kórházban október 26-tól „az elmúlt időszakban megnövekedett felső légúti tünetekkel járó megbetegedések következtében, betegeink és munkatársaink védelmének érdekében a kórház teljes területén ajánlott az orrot és szájat eltakaró maszk viselése"
  • a Debreceni Egyetemi Klinikai Központ Nagyerdei és Kenézy Gyula Campusainak betegellátó egységeiben október 26. déli 12 órától ismét kötelező maszkot viselni, egyes helyeken látogatási tilalmat is bevezettek. Mint honlapjukon írják, nem kötelező viszont a maszkviselés az egészségügyi intézményben ápolt betegeknek az elhelyezésükre szolgáló kórteremben, a hatodik életévüket be nem töltött kiskorúaknak, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal élő személyeknek. Fentieken túl, az akadálymentes kommunikáció érdekében, a beszélgetés időtartama alatt mentesül a maszkviselési kötelezettség alól a hallássérült beteg, a vele kommunikáló, illetve a kommunikációját segítő személy
  • a Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet területén október 19-től kell maszkot viselni
  • a Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben október 18-tól kötelező a maszkviselés
  • a budapesti Nyírő Gyula Központ már október 10-én közölte, hogy „az észlelt Covid 19-esetek számának megemelkedése miatt elrendeljük a Lehel utcai telephely látogatók számára a sebészi maszk kötelező viselését!"
  • a győri Petz Aladár Egyetemi Oktatókórházban október 18-tól határozatlan ideig látogatási tilalom lépett érvénybe, majd másnaptól kötelező lett a maszkviselés is
  • Tolna Vármegyei Balassa János Kórházban október 18-tól kötelező újra a maszkviselés.
  • a Soproni Erzsébet Oktató Kórházban a fekvőbeteg-osztályokon kötelező a maszkviselés.

Tételesen ugyan nem mentünk végig az ország kórházain, de ennél jóval több intézményben lehet már kötelező a maszkviselet. Ezért az egyre szaporodó kötelező maszkviselés miatt azzal a kérdéssel fordultunk a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz, indokoltnak tartják-e az újbóli kötelező maszkviselést, ennek nyomán történt-e központi utasítás az egészségügyi intézmények felé, ha nem, akkor várható-e?

„Jelenleg a kötelező maszkviselés elrendeléséről az intézmények vezetői saját hatáskörben dönthetnek” – áll az NNGYK Kommunikációs Főosztályának válaszában

Ami azt jelenti: egyelőre nincs központi ukáz arra, hogy az ország összes egészségügyi intézményében egységesen kötelező lenne viselni a maszkot. 

Azt is hozzáteszik: "a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ folyamatosan monitorozza az akut légúti fertőzéseket okozó vírusokat, nyomon követi a Covid-19 megbetegedések hazai és nemzetközi alakulását. Az integrált felügyeleti rendszer eredményeit a honlapunkon közzétesszük, az egészségügyi szolgáltatók a fent leírt hatáskörük alkalmazásával indokolt esetben megteszik a szükséges járványügyi intézkedéseket”.

Egy biztos: bármilyen egészségügyi intézménybe indulunk, ismét legyen nálunk maszk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!