2p

Tízmillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság.

Tízmillió forintra bírságolta meg a Közbeszerzési Döntőbizottság a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK) az őszi Moderna-vakcinabeszerzés miatt - írja a Népszava.

A hatóság szerint a Müller Cecília vezette NNGYK nem tudta meggyőzően bizonyítani a beszerzés feltétlen szükségességét, ahogy azt sem, hogy előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősség miatt a nyílt, a meghívásos vagy a tárgyalásos eljárásra előírt határidők nem lennének betarthatók. A kifogásolt közbeszerzéssel az NNGYK 100 ezer adag Moderna-vakcinát szerzett be, aminek becsült értéke mintegy 1,5 milliárd forint. A kormány perben áll a Pfizerrel, ezért az őszi szezon előtt csak a Modernától kért ajánlatot mintegy százezer vakcinára, és azt is meglehetősen későn, csak november végén folytatták le a beszerzési tárgyalást. Az oltásokat a fokozottan védendő lakossági csoportoknak szánták.

Tavaly januárban a Pfizer és a BioNTech pert indított a magyar állam ellen, mivel Magyarország 2022 novemberében az ukrajnai konfliktusra hivatkozva visszautasította a 2021-ben uniós keretszerződésben megrendelt hárommillió Covid-19 vakcina átvételét és kifizetését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!