<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Magyar Orvosi Kamara mai online tájékoztatóján arra buzdította a fenyegető leveleket kapott orvosokat, hogy lépjenek fel a módszer ellen.

"Szegüljenek ellen, szerveződjenek pertársaságba azok a háziorvosok, akik fenyegető leveleket kaptak a járási tiszti főorvosoktól, hogy nem kötöttek önként szerződést az új ügyeleti rendszerről az Országos Mentőszolgálattal" – javasolta Kincses Gyula a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke az érintetteknek a mai rendkívüli online sajtótájékoztatóján.

Egyúttal arra hívták fel a figyelmet, hogy a magyarok jelenlegi egészségi állapotának ismeretében „minden olyan agresszív lépés, amely a háziorvosokat elbizonytalanítja, vagy arra sarkallja, hogy inkább nyugdíjba menjenek, már az alapellátást veszélyezteti”.

Kincses Gyula a MOK elnöke ma rendkívüli sajtótájékoztatót tartott. Fotó: MOK
Kincses Gyula a MOK elnöke ma rendkívüli sajtótájékoztatót tartott. Fotó: MOK

A MOK minden segítséget, beleértve a jogi támogatást is, megad a pertársaságok szervezéséhez ugyanakkor figyelmeztette a háziorvosokat, hogy ehhez mindenkinek az egyéni döntésére van szükség. Leszögezték azt is, hogy a kormányzati állításokkal szemben bebizonyosodott, nem a MOK fenyegeti az orvosokat, hanem a hatalom. 

Meg kell támadni a tisztiorvosi határozatokat, és azonnali mentességet kell kérni a bíróságtól. Ha a pertársaság megnyeri a pert, az csak azokra vonatkozik majd, aki belépett a pertársaságba. A törvény szerint az ügyeletet addig is el kell látni, de a szerződést nem kell aláírni, azt a törvény nem tartalmazza, és azt nem is javasolják senkinek - közölte Kincses Gyula a Népszava tudósítása szerint.

Szerda délig egyébként 22 533-an erősítették meg kamarai tagságukat azóta, hogy a parlament eltörölte a kötelező tagságot. Jelenleg körülbelül 33 ezer aktív orvos van, ma Magyarországon, így az orvosok közel kétharmada gondolja úgy hogy kamarai tag akar maradni.