2p

Takács Péter szerint helyi tájékozatlanság lehet az oka, ha valaki nem jut hozzá a közfinanszírozott SMA-szűrésekhez.

 

Bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a február 1-jei Kormányinfón bejelentette, hogy 450 millió forintból újraindítják az SMA-szűrőprogramot, az RTL Híradója által felkeresett egyik kórházban sem elérhető a vizsgálat.

„Hamarosan kiküldünk egy eljárásrendet az újszülöttek SMA-szűrésével kapcsolatban, mert ha a szülő kéri, akkor a kórháznak csak vért kell vennie a babától és ezt mintát elküldeni a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem laborjába. Itt közfinanszírozás keretében elvégzik a vizsgálatot” – ezt már a Népszavának nyilatkozta az üggyel kapcsolatbanTakács Péter egészségügyért felelős államtitkár, aki úgy véli, helyi tájékozatlanság lehet az oka, ha valaki nem jut hozzá a közfinanszírozott SMA-szűrésekhez.

Takács Péter szerint a kórházak nem tudják jól a tudnivalókat. Fotó: MTI
Takács Péter szerint a kórházak nem tudják jól a tudnivalókat. Fotó: MTI

Az ügyben többen is megkeresték az SMA Izomsorvadásos Betegek Magyarországi Egyesületét, ők úgy tudják, több probléma is van a programmal. Buday Krisztina, az érdekképviselet elnöke az RTL Híradónak azt mondta, nincsenek kidolgozva a szűrés pontos keretei, sem a szűrőközpontokkal nem történt egyeztetés, sem ennek a finanszírozása nem valósult meg.

Arra a kérdésre, hogy akkor pontosan mi a teendője a szülőnek, ha élni szeretne a vizsgálat lehetőségével, Takács Péter államtitkár a Népszavának azt válaszolta: "Mindössze annyi, hogy jelzi a szülészeten, kéri a szűrést. A babától vért vesznek és elküldik a Semmelweis illetve a szegedi egyetemi labornak. Ez a két intézmény az országból bárhonnan fogadja a mintákat". 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!