3p

Az egészségügyi dolgozók idei szabadnapjainak elvesztésére és egyes munkatársak vállalkozói szerződésének megszűnésére várja az Országos Kórházi Főigazgatóság válaszát a Magyar Orvosi Kamara.

A napokban derült ki, hogy Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke távozik a szervezet éléről, most pedig a MOK két igen égető kérdésben vár levelére választ az Országos Kórházi Főigazgatóságtól.

Az egyik, hogy 180 fokos fordulattal változik azoknak a dolgozóknak a helyzete, akik az egészségügyi intézményekkel vállalkozói szinten, úgynevezett személyes közreműködői jogviszonyban állnak, ugyanis megszűntetik a jogviszonyukat az egészségügyi szolgálati jogviszony hatálya alá tartozó intézményekben.

Sok munkatárs azt jelezte a kamarának, hogy semmi esetre sem akarnak megválni a vállalkozói létformájuktól a szolgálati jogviszonyért cserébe. Ezért aggályos, hogy

ha nem lesz alternatíva a jelenleg ilyen jogviszonyban foglalkoztatott, vagy a jövőben vállalkozóként a közellátásban részt venni kívánó orvosok számára, inkább a magánellátásban folytatják majd tevékenységüket, tovább nehezítve ezzel a közfinanszírozott ellátásban dolgozók, egyébként is hatalmas terheit.

Az egészségügyi dolgozók választ várnak. Fotó: Depositphotos
Az egészségügyi dolgozók választ várnak. Fotó: Depositphotos

Ezért a MOK azt kérdezi az OKFŐ-től, hogy

  • mi fog történni, ha a határozatlan idejű szerződéssel rendelkezők szerződését rendes felmondással megszüntetik? Mindezt pontosan mégis milyen rendelkezés alapján? És aki szeretne a közfinanszírozott ellátásban egészségügyi tevékenységet végezni vállalkozóként, az elől teljesen elzárják ezt a lehetőséget?

A másik ügy, amiben szintén választ vár egy hete a MOK, az az egészségügyi dolgozók bent ragadt szabadnapjaira vonatkozik. Többen is arról számoltak be, hogy megkapták a megmaradt szabadságaikkal kapcsolatos munkáltatói utasítást, miszerint az időben ki nem vett szabadságaik elvésznek.

A MOK ezt több szempontból is aggályosnak tartja, elsősorban azért, mert a szabadságok kiadása alapvetően a munkáltató joga és kötelezettsége, mivel a szabadságot nem a munkavállaló veszi ki, hanem a munkáltató adja ki.

Nos, - ahogy a MOK levelében írja -, amennyiben a munkáltató – például munkaszervezési okokból, vagy a betegellátás zavartalan biztosítása érdekében – a szabadságot kiadni nem tudja, ennek hátrányos jogkövetkezményeit nem szenvedheti el a munkavállaló.

Ezért a MOK azt is kérdezi az OKFŐ-től, hogy

  • azt a dolgozót, aki a munkáltató oldalán felmerült okokból nem fér a szabadságához, és ezért az a szabadság a törvény erejénél fogva elvész, milyen módon fogja a munkáltató kompenzálni? Lesz-e jogszabályi szinten ez az ellentételezés szabályozva, esetleg az OKFŐ tervez valamilyen utasítás formájában intézkedni a jogszerű eljárás érdekében?

Az egy hete küldött levelekre a MOK várja az OKFŐ válaszát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!