4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Sok a titok a debreceni Oltóanyaggyár körül. Bár válaszok egyelőre nincsenek, hogy mikor indulhat a 2022 decemberére ígért üzemkezdés, a tavaly augusztusban bejegyzett új tevékenységi körökből arra lehet következtetni, hogy egyszer tényleg lesz vakcinagyártás.

Ugyanis a 2020-ban bejegyzett Oltóanyaggyár Zrt. eredeti fő tevékenységi körét (épületépítési projekt) az Opten szerint közel öt hónapja, 2022. augusztus 15-én kiegészítették más tevékenységi körökkel, többek között egyéb vegyi termék, gyógyszeralapanyag- és gyógyszerkészítmény-gyártással, üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadással, illetve biotechnológiai kutatással és fejlesztéssel. Ez arra enged következtetni, hogy előbb-utóbb valóban lesz Magyarországon vakcinatermelés, amelynek megalapozására a 2022-es költségvetésben 40 milliárdot irányoztak elő, és az ideiben is csaknem ennyit.

Szabó Bence, a Debreceni Önkormányzat, és a Momentum képviselője tavaly szeptemberben készített fotókat a területről. Fotó: Facebook/Szabó Bence
Szabó Bence, a Debreceni Önkormányzat, és a Momentum képviselője tavaly szeptemberben készített fotókat a területről. Fotó: Facebook/Szabó Bence

Mindez azután történt, hogy 2022. augusztus 8-án megjelent az állami tulajdonban levő, többek között a lakossági napelempályázatokról is közismert ÉMI Nonprofit Kft. állami építési beruházásaival kapcsolatos kormányrendelet, amely kizárólag a központi költségvetési forrásból vagy európai uniós forrásból megvalósítandó, nettó 100 millió forint feletti építkezésekre terjed ki. A 21 kiemelt beruházás között valóban ott virít a Nemzeti Oltóanyaggyár és Nemzeti Koronavírus Oltóanyaggyár terve, ami köztudottan a Debreceni Egyetem Agrár Innovációs Parkja mellett épülhet fel. Igaz, hogy 2022 decemberére ígérték az átadást, aminek egyelőre hűlt helye.

2022 novemberében egyébként Nagy Márton tiszteletét is tette az ÉMI Kft-nél, s az ITM átalakulásával épp a gazdaságfejlesztési miniszter van bejegyezve az Oltóanyaggyár hivatalos cégdokumentumára is, mint állami felelős személy. Ennek köszönhetőleg a tavaly 3,2 milliárd forintos árbevételt produkáló ÉMI Kft. teljes felügyelőbizottságát lecserélték 2022 júniusában és júliusában.  

De ettől még a kérdés továbbra is az, hogy mikor indul el Debrecenben a beruházás? Hiszen a hvg.hu szerint jelenleg is kezdetleges építkezési körülmények tapasztalhatóak az Oltóanyaggyár területén, ami miatt Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője parlamenti írásbeli kérdésben érdeklődött Nagy Mártontól arról, mégis hogyan halad az építkezés.

„A Nemzeti Oltóanyaggyár fel fog épülni” – válaszolt a lapnak a miniszter nevében Fónagy János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

Talán ezt támasztja alá az is, hogy az utolsó, 2022 áprilisában készült céges beszámolóban említett 12 fős alkalmazotti létszám az Opten adatai szerint jelenleg már 30 fősre duzzadt.

Ha az oltóanyaggyár építésére nincs is szemmel látható bizonyíték, a beruházással összefüggő pilot laboratóriumra igen. A Debreceni Egyetem honlapján található GINOP pályázati kiírások szerint legalább a laboratórium nincs csúszásban, hiszen 2023. szeptember végére ígérik az átadást. Sőt, arra is találtunk utalást, hogy építés alatt áll. Ugyanis a Debreceni Egyetem által kiírt, 170 milliós orvostechnikai eszköz közbeszerzését 2022 augusztusában módosították. Ezek szerint az „építés alatt álló” laboratóriumba kell szállítani a megrendelt eszközt, mert az eredeti helyszínen mégsem tudják fogadni azt.

A Debreceni Egyetem honlapján található másik GINOP-pályázat  értelmében szintén 2023 szeptemberéig kell felhúzni a „Nemzeti Gyártó - Kutató - Oktató Középüzemet, amelyben nem csak kutatás fog folyni, hanem üzemszerű termelés is. Hogy ez az úgynevezett Középüzem éppenséggel magát az Oltóanyaggyárat jelenti-e, azt nem lehet tudni.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!