3p

A 2020 végén alapított Oltóanyaggyár Zrt. üzembehelyezését év végére ígérték. Hogy át is adják-e időben, nem lehet tudni, mindenesetre a cég tavalyi beszámolójából az derül ki, hogy messze még a rendes árbevétel.

2020 végén alapították az Oltóanyaggyár Zrt.-t, ugyanis a koronavírus-járvány kellős közepén a kormány elérkezettnek látta az időt, hogy "saját lábra" állítsa a hazai oltóanyagellátást, ezért egy hazai gyártóbázis létrehozásáról döntöttek. A gyártás ugyan még odébb van, de az üzem elindításához szükséges előkészítő munka részeként már működik a projektet lebonyolító cég.

A tavaly augusztusi fotón még nem a gyár látható, hanem az  oltóanyaggyárral együtt épülő innovációs központ építése. Fotó: Facebook/Bordstúdió
A tavaly augusztusi fotón még nem a gyár látható, hanem az oltóanyaggyárral együtt épülő innovációs központ építése. Fotó: Facebook/Bordstúdió

Az utolsó megnyilatkozást az Oltóanyaggyárral kapcsolatban februárban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tette Lyonban az európai uniós tagállamok kül- és egészségügyi miniszteri konferenciáján, miszerint a debreceni oltóanyaggyár révén hazánk már az év végétől részt tud venni a globális vakcinaelőállításban.

Az Oltóanyaggyár ma megjelent éves beszámolója szerint a nettó árbevétele tavaly 100 ezer forint volt, nyeresége pedig 32 ezer, amin nincs mit csodálkozni, hiszen még semmi nem indult be a gyárban. Van viszont rövid lejáratú kötelezettsége, ami 75 millióra rúg.

Ugyanakkor nem lehet elmenni a tény mellett, hogy mekkorát nőtt a cég pénzállománya, 5 millióról 2,2 milliárd forintra.

A cég induló alaptőkéjét időközben 5 millió forintról 110 millió forintra növelték. Összesen egyébként 3,22 milliárd forintos ázsiós tőkeemelést hajtott végre tavaly két lépésben a tulajdonos, a Debreceni Egyetem olyan módon, hogy ebből 105 millió forinttal a jegyzett tőkét emelték meg, a maradékot pedig a tőketartalékba helyezték. Így jelent meg a friss mérlegben egy 3,1 milliárd forintos tőketartalék. 

A beszámoló adataiból az is könnyen kiszámolható, hogy a 12 főt foglalkoztató Oltóanyaggyárban havonta 1 millió forintot visznek haza az alkalmazottak.  

A stratégiai célkitűzés szerint a debreceni lokalizációjú Nemzeti Oltóanyaggyár közel 20 millió adag különböző típusú vakcina előállítására lesz alkalmas, ideértve a koronavírus mutációi elleni oltásokat is. Még tavaly nyáron politikai megállapodás jött létre az oroszokkal arról, hogy Magyarország 2021-ben megkapja a Szputnyik vakcina gyártásához szükséges technológiát a Nemzeti Oltóanyaggyár számára. Erről többet azonban azóta sem lehet tudni. Időközben az orosz-ukrán háború is kirobbant, a Szputnyikot pedig még azóta sem engedélyezték az Európai Unióban.

Ujhelyi István, a szocialisták Európa Parlamenti képviselője szerint ugyanakkor fel kéne mondani a vakcinagyár orosz szerződését, mert az a "Fidesz felsővezetőinek magánbiznisze".

"A debreceni oltóanyaggyárat ugyanis nemcsak Putyin sötét árnyéka lengi körül, de a mutyi szaga is" - közölte a politikus az MTI-vel 2022 márciusában, majd hozzátette, úgy tudják, "közpénzmilliárdokat csoportosítottak át az intézmény létrehozására, amelynek végső számlája valahol 50 milliárd forint felett várható".

Az MSZP EP-képviselője emlékeztetett, korábban közérdekű adatigénylést nyújtott be több minisztériumhoz annak érdekében, hogy megismerhesse a beruházás részleteit, a finanszírozás pontos hátterét, azonban megkereséseire nem kapott válaszokat.

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!