3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy volt NAV-os vezető már helyet kapott a cégben. A jelek szerint felgyorsul a gyár kivitelezése. 

Lapunk számolt be elsőként arról, hogy tavaly év végén megalapították az Oltóanyaggyár Zrt.-t, a Debreceni Egyetem közreműködésével. A koronavírus-járvány kellős közepén ugyanis a kormány elérkezettnek látta az időt, hogy "saját lábra" állítsa a hazai oltóanyagellátást, ezért egy hazai gyártóbázis létrehozásáról döntöttek. A gyártás ugyan még odébb van, de az üzem elindításához szükséges előkészítő munka részeként már működik a projektet lebonyolító cég.

A Richtertől érkezik az új vezető
A Richtertől érkezik az új vezető

Ennek élén egészen október közepéig Prépost Eszter állt, aki erős szállal kötődik a Debreceni Egyetemhez, amint azt bemutattuk a társaság alapításáról szóló írásunkban.

Pár hete azonban váltás történt a cég irányításában, új vezérgigazgató jött, Pázmány Tamás személyében. Aki a szakmából érkezett: a tőzsdén is jegyzett Richter Gedeon Nyrt. munkatársa, az interneten fellelhető források szerint igazgatói beosztásban. A váltás vélhetően összefüggésben áll azzal, hogy újabb szakaszába lépett a projekt: szeptemberben megtörtént a gyár alapkőletétele, és a tervek szerint 2022 végén elindul a vakcinák előállítása a létesítményben.

A stratégiai célkitűzés szerint a debreceni lokalizációjú Nemzeti Oltóanyaggyár közel 20 millió adag különböző típusú vakcina előállítására lesz alkalmas, ideértve a koronavírus mutációi elleni oltásokat is. A saját fejlesztésű készítmények mellett, más országokkal együttműködve, több típusú hatóanyag gyártására is készen kell állnia az üzemnek.

Viszonylag friss hír - Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be -, hogy politikai megállapodás jött létre az oroszokkal arról, hogy Magyarország még idén megkapja a Szputnyik vakcina gyártásához szükséges technológiát a Nemzeti Oltóanyaggyár számára. Mindez indokolttá tehette, hogy a gyógyszerszakmában komoly jártassággal bíró szakember kerüljön a projekt menedzselésével foglalkozó cég élére.

Az Oltóanyaggyár Zrt. jegyzett tőkéjét a kezdeti 5 millió forintról két lépésben 110 millióra emelték idén májusra. A társaság felügyelőbizottságába nemrég került be Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt elnöke, aki idén nyárig töltötte be azt a pozíciót. A cégnek van leadott beszámolója 2020-ról, arról a pár napról, ami alatt már működött az előző évben: árbevétele, eredménye ez idő alatt értelemszerűen nem keletkezhetett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!