<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Egy volt NAV-os vezető már helyet kapott a cégben. A jelek szerint felgyorsul a gyár kivitelezése. 

Lapunk számolt be elsőként arról, hogy tavaly év végén megalapították az Oltóanyaggyár Zrt.-t, a Debreceni Egyetem közreműködésével. A koronavírus-járvány kellős közepén ugyanis a kormány elérkezettnek látta az időt, hogy "saját lábra" állítsa a hazai oltóanyagellátást, ezért egy hazai gyártóbázis létrehozásáról döntöttek. A gyártás ugyan még odébb van, de az üzem elindításához szükséges előkészítő munka részeként már működik a projektet lebonyolító cég.

A Richtertől érkezik az új vezetőA Richtertől érkezik az új vezető

Ennek élén egészen október közepéig Prépost Eszter állt, aki erős szállal kötődik a Debreceni Egyetemhez, amint azt bemutattuk a társaság alapításáról szóló írásunkban.

Pár hete azonban váltás történt a cég irányításában, új vezérgigazgató jött, Pázmány Tamás személyében. Aki a szakmából érkezett: a tőzsdén is jegyzett Richter Gedeon Nyrt. munkatársa, az interneten fellelhető források szerint igazgatói beosztásban. A váltás vélhetően összefüggésben áll azzal, hogy újabb szakaszába lépett a projekt: szeptemberben megtörtént a gyár alapkőletétele, és a tervek szerint 2022 végén elindul a vakcinák előállítása a létesítményben.

A stratégiai célkitűzés szerint a debreceni lokalizációjú Nemzeti Oltóanyaggyár közel 20 millió adag különböző típusú vakcina előállítására lesz alkalmas, ideértve a koronavírus mutációi elleni oltásokat is. A saját fejlesztésű készítmények mellett, más országokkal együttműködve, több típusú hatóanyag gyártására is készen kell állnia az üzemnek.

Viszonylag friss hír - Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be -, hogy politikai megállapodás jött létre az oroszokkal arról, hogy Magyarország még idén megkapja a Szputnyik vakcina gyártásához szükséges technológiát a Nemzeti Oltóanyaggyár számára. Mindez indokolttá tehette, hogy a gyógyszerszakmában komoly jártassággal bíró szakember kerüljön a projekt menedzselésével foglalkozó cég élére.

Az Oltóanyaggyár Zrt. jegyzett tőkéjét a kezdeti 5 millió forintról két lépésben 110 millióra emelték idén májusra. A társaság felügyelőbizottságába nemrég került be Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt elnöke, aki idén nyárig töltötte be azt a pozíciót. A cégnek van leadott beszámolója 2020-ról, arról a pár napról, ami alatt már működött az előző évben: árbevétele, eredménye ez idő alatt értelemszerűen nem keletkezhetett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.