7p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Még mindig az átlagnál drágábban lehet eladni a Dunánál és a tavaknál felépített lakásokat.

Nem ma kezdődött, de 2023-ban is folytatódik a Dunához és általában a budapesti vagy fővároskörnyéki vizekhez közeli területek meghódítása. A beruházók az elmúlt években sorra vásárolták fel ezeket a telkeket, többet összevontak és így alakítottak ki fejlesztésre alkalmas övezeteket.

A BudaPart és a strandja. Itt már régen túllépték a kétmillió forintos négyzetméterárat. Fotó: mfor/Mester Nándor
A BudaPart és a strandja. Itt már régen túllépték a kétmillió forintos négyzetméterárat. Fotó: mfor/Mester Nándor

Több nagy projekt is fut Budán és Észak-Pesten, valamint az agglomerációban. Ha egyszer majd lesz ideje és szándéka a kormánynak és a fővárosnak, akkor leginkább legnagyobb folyónk dél-pesti szakasza mentén jelenhetnek meg újabb fejlesztések a már beígérteken kívül. Vagy akkor, ha annyira talpra áll a gazdaság, hogy a kormány felmelegítheti a Fudan-telek beépítését és a Diákváros projektjét. De most nem erről lesz szó, hanem a már zajló vagy előkészítés alatt lévő giga beruházásokról, amik jelentősen átalakítják az adott városrész életét és egyelőre teljes gőzzel mennek előre.

Kezdjük Dél-Budával!

A Kopaszi gátnál, valamint az ettől délre és a Szerémi úttól keletre fekvő óriási, téglalap alakú területen több ezer lakás épült az elmúlt 4-5 évben és további 3-5 ezer kerül a piacra idén és a következő 2-3 évben. 

Jelenleg négy nagyobb projekt is fut, a legtöbb lakást a Property Market és a Metrodom építi. Előbbi folytatja a BudaPart névre keresztelt sokéves programját, utóbbi mintegy 700 otthonnak helyet adó lakótornyokat húz fel Metrodom River nevű beruházásában. A lakótornyokban árult otthonok ára már mindkét projektnél régen túllépte az új építésű lakásoknál jellemző budapesti átlagot. A négyzetméterár most 1,5 millió körül van, de a BudaPart egyes lakásait már 2-2,5 milliós négyzetméteráron sikerült eladni.

Versenyben van még a magyar Siskin Cégcsoport Budai Walzer nevű projektjének második üteme, ott 200 lakás lesz, továbbá az Elite Park két újabb tömbje 189 lakással. Utóbbi projekt élete érdekes, az első ütemet még a Jákob Ingatlan kezdte, majd kiszállt és a másodikat és a harmadikat eladta a Bayer Propertynek. Az eladó cég Jákob Zoltán milliárdos tulajdona, a vevő Balázs Attiláé, a NER egyik új építőipari és ingatlanos üdvöskéjé, aki most leginkább a zuglói városközpont projekt miatt került a reflektorfénybe. Kicsit lejjebb a folyó mentén, már majdnem Albertfalvánál a Kék-Duna Rezidencia nevű lakótornyok jelzik, merre haladnak az ingatlanfejlesztők. 

Óbudán a hajógyári szigeti Duna-ágnál a Buszesz vállalat egykori telephelyén a Biggeorge Property  alakít ki egy új kerületrészt Waterfront City néven. Több 15 emeletes torony is felépült már. Tovább haladva, Pünkösdfürdőnél az Indotek Group igyekszik a BudaBrightnak hívott társasházi tömbjeivel. A folyótól pár lépésre található telken 330 lakást szeretnének eladni. 

A Duna mentén van még szabad terület Budapesten, de feljöhetnek más vízparti övezetek is. Ha Budán maradunk, akkor ilyen lehet a Kánai-tó, amelynek revitalizációjával a természetnek is régóta adósa volt a város. Ezen a környéken egykor a Demján Sándor vezette csoport szeretett volna lakónegyedet kialakítani. Hat ütemet terveztek, amiből csak kettő valósult meg, mert közbeszólt a 2008-as gazdasági válság. Részben ezért sem jöttek létre a környéken üzletek és a szükséges humán infrastrukturális alapszolgáltatások. A területet a hitelező bank vette át, végül tőle vásárolta meg a belga Atenor azt a 8,2 hektárt, amelyen Lake 11 Home and Park néven épül most új városrész mintegy 900 lakással és szolgáltató egységekkel.

A dél-nyugat budai agglomeráció nagy fejlesztése a törökbálinti tó mentén zajlott, változó sikerrel. A Tópark évekig döglődött, majd néhány éve a magyar Lavinamix Csoport fantáziát látott benne. Ez a csoport építette az óriásprojekt betoncsontvázát, így már érintettként eleve ismerte az egész projektet és tudhatta, min kell változtatni. Összesen 350 lakás, közel 15 ezer négyzetméter irodaterület, konferencia központ és kiskereskedelmi egységek is vannak. Bővítési tervekről egyelőre nem hallani.

Észak-Pesten a Foca-öböl környékén született egy méretes lakótelep nagyon sűrűnek tűnő beépítések nyomán. Több beruházó jelenleg is építkezik, illetve a Futureal Csoport nagyívű vegyes funkciójú fejlesztést tervez a Marina parttól északra, a Duna Plaza mögötti folyóparti telekre. Ennek az előkészítése már évek óta zajlik, de egyelőre egyetlen kapavágás sem történt. Több száz lakás, irodák és kisebb üzletek is megjelenhetnek ott, de a Covid és a mostani válság erősen kitolta a kezdést. A csoport azonban jó ütemben fejezhette be a Rákos-patak menti másik építkezését, ott is nagy társasházakat húzott fel.

A kisebb-nagyobb volumenű városrehabilitációval felérő vízparti ingatlanfejlesztések új terepet adnak a pozícióvásárlásoknak. A fokozatosan felértékelődő terület azoknak hoz nyereséget, akik a fejlesztés korai szakaszában kapcsolódnak be vásárlóként. A gyakorlat a vízparti beruházásoknál is az, hogy a készültségi fokkal párhuzamosan nő a piacra vitt ingatlanok ára, az átadás közeli lakások mindenütt jóval drágábbak, mint a tervezőasztalról megvásároltak. Az áremelés ütemét azonban befolyásolhatja a kereslet visszaesése és ezt érzékelik a beruházók is. Ugyanakkor a projektek lassításával, vagyis a későbbi ütemek kezdésének az eltolásával elérhetik, hogy ne kelljen csökkenti az árat. 

Egyelőre kezükre játszik a kormány. Tavaly nagy örömükre két évvel meghosszabbította az 5 százalékos kedvezményes áfa alkalmazásának lehetőségét. Így ha a fejlesztő 2024 végéig jogerős építési engedélyt szerez, akkor 2028 végéig ilyen alacsony áfával adhatja el az új projekt lakásait. Már ha lesz kinek.

Nyugat-Európa korábban kezdte

Európa nyugati országaiban már az 1980-as években megkezdődtek azok a városfejlesztési projektek, amelyeknél megjelennek a vízparti területek fejlesztésének irányvonalai. 

A koppenhágai Ørestad városrészben helyezkedik el a Tallet társasház, melynek egyik különlegessége, hogy kialakításának köszönhetően a teraszos kertek mentén, az utcaszintről egészen a tizedik emeletig fel lehet jutni biciklivel. Ez a környék, bár közel van Koppenhága belvárosához, mégis csak a 90-es években kezdett el beépülni, mert korábban katonai gyakorlótérként használták. 

Berlinben a Spree mellett található a két épületből álló Wave lakópark. A 16 000 négyzetméteres beruházást 2019-ben adták át. A lakások nagy része a vízre néző erkéllyel rendelkezik, fokozva a folyó közelségének élményét. A Mitte városrészhez közel eső részen épült a Riverside Square. Öt emeleten összesen 49 db 2-5 szobás lakás készült el, az életminőséget tetőterasz is fokozza. Az itt élőket csupán egy part menti promenád választja majd el a víztől, vagyis a kilátás is a folyóra fog nyílni. 

A Temzétől néhány méternyire a Greenwich félszigeten, London egyik legfontosabb városfejlesztési területén helyezkedik el a három éve elkészült No. 5 Upper Riverside. A belvároshoz közel eső lokáció beépítése a 90-es években kezdődött. Értékét az észak-greenwichi metróállomás átadása tovább növelte. A No. 5 egy 30 emeletes társasház, ott 191 lakás és számos kényelmi funkció található: moziterem, úszómedence, konditerem, és mindezek mellett még állatbarát is. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!