3p

A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.

Szigorúbb szabályozással lépne fel az Európai Unió a rövid távú szálláskiadásokkal kapcsolatos csalások ellen. A rövid távú lakáskiadás népszerűvé válásával az egész világban megnőtt az illegális tevékenységek száma, ez ellen lépne most fel az Európai Unió egy új, az átláthatóságot javító szabályozással – írta közleményében az Európai Parlament, amit a 24.hu szemlézett.

A bérelhető apartmanok egyre népszerűbb szálláslehetőségnek számítanak a nyaralásnál, és ezek a szolgáltatások olyan oldalakon keresztül, mint a Booking vagy az Airbnb bárki számára könnyen elérhetők.

A városok küzdenek az illegális szállásbérlések robbanásszerű elterjedésével. Ez negatívan befolyásolja a városok élhetőségét és megfizethetőségét szerte Európában – nyilatkozta a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport egy tagja, Kim Van Sparrentak, a javaslat parlamenti felelőse.

„Mindezidáig a lakásbérlési platformok megtagadták, hogy megosszák az adatokat, ezzel ellehetetlenítve a szabályok betartását. Szerencsére ezzel a jogszabállyal pontot teszünk ennek a végére, és visszaadjuk az ellenőrzést a városok kezébe.”

Az új szabályozás lényege, hogy több információ átadására kötelezze a rövid távú lakáskiadással foglalkozó online platformokat azokban az országokban, melyek ezt megkövetelik, ezzel segítve a helyi hatóságokat – idézi a közlést a 24.hu.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács megegyezése szerint a főbérlőknek ingyenesen vagy egy kisebb díj fejében regisztrálniuk kellene ingatlanjaikat, ezt követően egy regisztrációs számot kapnának – ez lenne szükséges az ingatlanjaik kiadásához. A kód biztosítaná, hogy a hatóságok ellenőrizni tudják az apartmanok megadott adatait, így akadályozva a visszaéléseket.

Ezen kódot az online platformoknak az oldalukon is elérhetővé kell majd tenniük, hogy a felhasználók azonosíthassák az adott ingatlant. A lakáskiadók tevékenységéről gyűjtött adatokat ezentúl egy egységes oldalon kell majd havonta közzétenni, ebből statisztikák készülnének, amit a helyi hatóságok használnának fel a turizmus fejlesztéséhez.

A szabályozással kapcsolatban a következő lépés, hogy az EP és a tanács hivatalosan is elfogadja a szöveget, ezt követően a tagállamoknak 24 hónapjuk lesz, hogy bevezessék a regisztrációs rendszert.   

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!