3p

Budapesten a legmagasabb az építési telkek átlagos négyzetméterára, ám a vevők annak ellenére is visszatértek a piacra, hogy egy év alatt nőttek az árak. Vidéken egyelőre a fővárosinál jóval olcsóbbak a telkek - közölte lapunkkal az Otthon Centrum (OC).

Felértékelődtek a családi házak, ami a telekpiaci forgalom növekedésével, egyúttal jelentős áremelkedéssel párosult: az országos összegzés szerint a frekventált településeken idén 25 százalékkal emelkedtek a telekárak a tavalyi év azonos időszakához képest. A keresletbővülés 16 százalékkal haladta meg a tavalyit, ami a javuló gazdasági helyzettel, a csökkenő inflációval, illetve a CSOK+ bevezetésével magyarázható. 

A lakóparkok fejlesztői régóta vadásznak az üres telkekre, de sokszor egy ismeretlen közvetítőn keresztül veszik meg, nehogy felverje az árat a tulajdonos
A lakóparkok fejlesztői régóta vadásznak az üres telkekre, de sokszor egy ismeretlen közvetítőn keresztül veszik meg, nehogy felverje az árat a tulajdonos
Fotó: Depositphotos

Az OC közvetítésével értékesített telkek esetében a korábbiakhoz hasonlóan a főváros a legdrágább: a XVII. kerületben 58 ezer forintot kérnek egy családi vagy ikerház építésére alkalmas telek négyzetméteréért, de a többi külső pesti kerületben is hasonló ár az irányadó. A XVIII. kerületben 83, a XIX. kerületben 90 ezer forint az átlagérték, míg a XI. kerületben már a 100 ezer forintot is meghaladja a négyzetméterár átlaga. A nagyobb társasházak építésére alkalmas telkek ennél is magasabb fajlagos áron kelnek el a fővárosban. 

A fővárosi agglomerációban Törökbálint a rekorder, 57 ezer forinttal, de Nagykovácsi 52, és Solymár 43 ezer forinttal hasonló árszintet képvisel. Budapesttől távolabb azonban ennek töredékért lehet már építési telket vásárolni: Cegléden és Verőcén például mindössze 11 ezer forint a négyzetméterenkénti átlag. 

A nagyvárosok telekárai között jelentős különbségek tapasztalhatóak: a legdrágább Debrecen, négyzetméterenként 41 ezer forintos átlaggal, Győrben ennek a fele, míg Sopronban 15 ezer forint az átlagérték. A legtöbb városban – Eger, Székesfehérvár, Pécs – 10 ezer forint körül alakul a négyzetméterár. 

„A több mint négyszeres különbség csak részben magyarázható a városok közti árkülönbséggel, a kínált  telkek városon belüli elhelyezkedése is döntő. A városok perifériáján lévő, kedvezőtlen infrastrukturális adottságú telkeket a belvárosiak töredékéért értékesítették” – árnyalta a képet a cég szakértője.

A telkek árazásában sokat számít a lokáció, de hatással van a fajlagos árra a méret is: a kisebb telkek négyzetméterre vetítve drágábbak, a nagyobbak (amelyek  jellemzően vidéken és a kisebb településeken fordulnak elő) fajlagosan olcsóbbak, de abszolút értékben kisebb a különbség. A beépíthetőség, valamint a közművek megléte ugyancsak befolyásolja az árat.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!