4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ugyan az összes ingatlantípus esetében magasabb az idei átlagár a tavalyinál, de az Otthon Centrum országos mérése szerint a megyei jogú városokban az emelkedés üteme érezhetően mérséklődött.

„A megyei jogú városokban az ingatlanárak jellemzően alacsonyabbak a fővárosi kerületeknél, de a legdrágább városok már a külső pesti kerületek árszintjével versenyeznek” – foglalta össze Soóki-Tóth Gábor az idei értékesítési adatok alapján összeállított lista tanulságait. Az Otthon Centrum (OC) elemzési vezetője arról számolt be, hogy a 25 megyei jogú városban az idei év első hat hónapjában átlagosan 554 ezer forint volt egy használt téglalakás négyzetmétere, ami a tavalyi átlaghoz képest 5,7 százalékkal magasabb. A panellakások 507 ezer forintos fajlagos ára is 8,1 százalékkal emelkedett, míg a használt házak esetében 441 ezer forintos négyzetméterár az átlag érték, ami 16,8 százalékkal magasabb a 2022-es év átlagáránál. „Összességében minden típusnál emelkedett az ár, de az emelkedés üteme a korábbiakhoz képest jelentősen mérséklődött” – összegzett a szakember.

A használt téglalakások esetében a legdrágább város Debrecen, átlagosan 768 ezer forintos négyzetméterárral. Kissé lemaradva Székesfehérvár (651 ezer forint) majd Győr (645 ezer forint) következik. A legtöbb városban a fajlagos átlagár a 400-550 ezer forint közötti sávban mozog, a legolcsóbban Nagykanizsán - 400 ezer forintos átlag értékkel – lehet lakáshoz jutni. A tavalyihoz képest idén 5,7 százalékkal kerülnek többe a téglalakások: a legtöbb városban 1-10 százalékkal emelkedett a fajlagos ár, de az összetételhatás miatt ennél nagyobb mértékű, 15-20 százalékos áremelkedés tapasztalható Nagykanizsán, Szolnokon és Pécsett. Szintén az összetételhatás okán azonban nem emelkedtek az árak Győrben, Miskolcon és Tatabányán. 

Kecskeméten már nem nőttek tovább az árak. Fotó: Wikipédia
Kecskeméten már nem nőttek tovább az árak. Fotó: Wikipédia

A panellakások esetében ugyancsak Debrecen a legdrágább a megyei jogú városok között. A cívisvárosban az idei átlagos fajlagos ár 661 ezer forint négyzetméterenként. A sorrendben Veszprém (611 ezer forint), majd Székesfehérvár (582 ezer forint), és Győr (553 ezer forint) követi a hajdúsági megyeszékhelyt. A többi városban 360-500 ezer forint között mozog a négyzetméterár, a legalacsonyabb átlagár a szolnoki. A tavalyinál átlagosan 8,1 százalékkal kérnek többet idén egy panellakás négyzetméteréért. Nincs nagy kilengés, az áremelkedés 0-19 százalék között volt a tavalyi átlaghoz képest. A legkevésbé Zalaegerszegen, a legjobban Nagykanizsán emelkedett az átlagos négyzetméterár.

A családi házak négyzetméterének átlagára a megyei jogú városokban 442 ezer forint. Ebben a szegmensben Sopron az első, 700 ezer forintos átlag értékkel, emellett Debrecen (561 ezer forint) és Győr (492 ezer forint) tartozik a legdrágább városok közé. Érdekes módon ebben a szegmensben nagyobb különbségek alakultak ki a városok között: a kisebb és a fővárostól távolabbi településekre jóval alacsonyabb, 200-300 ezer forintos négyzetméterár a jellemző, míg a főváros közeli települések, mint például Érd, esetében megközelíti a négyzetméter ár az 500 ezer forintot.

Az ingatlanpiacon a családi házak esetében nyílt szét leginkább az árolló, az ebben a szegmensben mért, 16,8 százalékos áremelkedés a legnagyobb a három használt ingatlantípus között, de Soóki-Tóth Gábor megjegyezte: az összetételhatásnak ebben a szegmensben van a legnagyobb hatása. „Városonként szélsőségesen -10 és +30 százalék között változtak a négyzetméterárak a tavalyi évhez képest. Az idei értékesítési adatok alapján azonban azt látjuk, hogy a vásárlók inkább a jobb állapotú ingatlanokat keresik, de van arra is precedens (mint például Kecskemét és Szekszárd esetében), hogy nem nőttek az árak, de a rosszabb állapotú, felújításra szoruló ingatlanok is gazdára találnak” – mondta a szakember. A legnagyobb városokban jellemzően 15-20 százalékos áremelkedést mért az OC ebben a szegmensben, például a második legnépesebb magyar településen, Debrecenben 16 százalékkal magasabbak az idei árak a tavalyi átlagnál.

A kecskeméti lakáshelyzetről lásd bővebben laptársunk, a Privátbankár cikkét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!