3p

Vidéken átlagosan 50, Budapesten 80 millió forint egy méretesebb lakás vagy ház.

Mind a fővárosban, mind a vidéki területek ingatlanpiacán aktív szereplők a nagyobb ingatlanba költöző vásárlók. Az élethelyzet változása, a család bővülése, a gazdasági helyzet és a magas hitelkamatok ellenére is erősen motiválják az ügyfeleket az ingatlanvásárlásra, akik 2019-hez képest idén 40 százalékkal többet, 80,6 millió forintot fizetnek átlagosan nagyobb ingatlanra a fővárosban, vidéken ez az összeg közel 50 millió forint volt. A tranzakciók 70 százalékban családi házat vesznek az ügyfelek e célból a Duna House adatai szerint.

Az augusztusi adatokkal ellentétben, arányaiban ritkábban fordul elő, hogy fővároson belül költöznek tágasabb otthonba a lakók, mint vidéken, hiszen sok esetben – különösen igaz ez a budapestiekre – a családalapítás során a zajos városokból inkább a zöldebb és csendesebb agglomerációs területekre, vagy vidékre költöznek a vásárlók.

Az új lakóparkokban kevesebb a nagy méretű lakás, a fejlesztők túlnyomó részt kisebbeket építenek. Fotó: mfor.hu/Mester Nándor
Az új lakóparkokban kevesebb a nagy méretű lakás, a fejlesztők túlnyomó részt kisebbeket építenek. Fotó: mfor.hu/Mester Nándor
2019-ben és 2020-ban magas arányban, átlagosan a tranzakciók 21 százalékbanb döntöttek úgy a vevők, hogy a korábbinál nagyobb ingatlant vásárolnak a fővárosban, 2021-ben azonban csökkenni kezdett az arányuk. A rezsicsökkentés mérséklése és az energiaválság hatására azonban tovább enyhült a nagyobb ingatlanba költözők aktivitása, mindössze 18 százalékot ért el az arányuk az ügyletek között.

A 2023-as ingatlanpiacon ismét fordult a trend. Mára kevésbé kerül előtérbe a vevői szempontok között az ingatlanok energetikája, kevésbé tartanak az új tulajdonosok attól, hogy a nagyobb alapterület miatt magas lesz az ingatlanuk fenntartási költsége, ezért ismét mernek nagyobbra váltani. Ezenkívül ebben az évben különösen igaz a vevőkre, hogy a gazdasági helyzet, a financiális nehézségek miatt zömében azok döntenek ingatlanvásárlás mellett, akiknek élethelyzetükből adódóan (gyermek érkezése, válás) mindenképpen szükséges költözniük.

„A nagyobb ingatlanba költözők száma a jövő évtől várhatóan emelkedni fog, ugyanis jelenlegi ismereteink alapján a bővülő családok ingatlancseréjét segíti majd a jövő évtől induló CSOK Plusz támogatás is, amely az idén még elérhető „városi" CSOK helyébe lép majd. A pontos részletek még ismeretlenek, de valószínű, hogy meglévő gyermekre nem, csak vállalt gyermek után lesz igényelhető. Így ajánlatos mihamarabb lépni azoknak, akik még az idén szeretnének biztosan kalkulálni a támogatással." – hívta fel a figyelmet Benedikt Károly, a Duna Hose PR és elemzési vezetője.

Nagyobb ingatlanba költözés címén nem restek költeni az ügyfelek. 100 millió forintot vagy afeletti összeget fizetett a nagyobb ingatlanba költöző vevők tizede 2023-ban. A legtöbbet, 650 millió forintnál is többet szánt egy ügyfél vidéken nagyobb ingatlanba költözés miatt egy 661 négyzetméteres házra, ezzel ez az ingatlan a legtekintélyesebb alapterületű ezen tranzakciók között. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!