4p

Már országszerte 14 magyar városban 102 étterem döntött úgy, hogy visszaveszi és elmossa azokat a dobozokat, amelyekben a vendég az ételt elviszi vagy házhoz rendeli, mindezt úgy, hogy az élelmiszer-higiéniai szabályokat is betartják.

Bár a vendéglátó helyek többsége egyelőre a „bezárjak vagy ne” dilemma előtt áll, a kiszállításos rendszer változatlanul népszerű. A vendég által hozott dobozba a vendéglátóhely alkalmazottja csak nagyon szigorú higiéniai előírások betartása mellett teheti bele az ételt. A HACCP szabályok kizárólag szemmel láthatóan tiszta edénybe engedik meg az étel beletételét és megkövetelik, hogy ezt követően a vendég edényét átvevő alkalmazott mossa meg alaposan a kezét.

Applikációval, futárral

Mivel ez a procedúra sok étteremben a déli csúcsidőben kivitelezhetetlen, több vendéglátóhely inkább nem teszi bele a vendég által hozott dobozba az ebédet. Így kénytelen minden fogást eldobható dobozban elvinni, amiért ráadásul általában plusz pénzt is kell fizetni.

Erre a környezetvédelmi problémahalmazra kínál megoldást a Rakun Dobozközösség, ami egy cseredoboz rendszer. A vendég olyan dobozt kap, amit aztán, ha visszavisz, azt az étterem visszaveszi elmosásra, és egy már előzőleg szabályszerűen fertőtlenített, ugyanilyen dobozban adja ki az aktuális rendelést. A rendszer egy applikációval működik, aminek segítségével a házhoz rendelés is megoldható: a vendég ilyenkor az étterem futárának adja vissza a használt dobozt.

Világszerte már több országban is hasonló módszerekkel váltják ki az egyszer használatos elviteles dobozokat. A német Vytal rendszer már több mint 3500 étteremmel működik, a dán Kleenhub pedig a többször használható kávéspoharak rendszerét is kiépítette. Az Egyesült Királyság Innovációs Ügynökségének támogatásából létrejött Caulibox pedig Londont hódította meg.

A termék ne váljon hulladékká

“Az újrahasznosításnak csak a végső megoldásnak kellene lennie, és olyan hulladékokra kellene vonatkoznia, amelyek keletkezését lehetetlen megelőzni. A körforgásos (körkörös) gazdaság lényege nem az újrahasznosítás, hanem, hogy a termék ne is váljon hulladékká. Az étel elvitelhez és kiszállításhoz használt dobozok többszöri használata nem lehetetlen, csak egy mosógép kell hozzá és infrastruktúra, ami megakadályozza a dobozok elkallódását, a partnereink biztosítják az előbbit, mi pedig megoldottuk, az utóbbit.” -mondta dr. Horvátth Sarolta környezetvédelmi szakjogász, a Rakun Dobozközösség egyik alapítója.

A Dobozközösség novemberben ünnepeli második születésnapját, a rendszer népszerűségét mutatja, hogy a felhasználói a Rakun dobozokkal már több mint 15 ezer eldobható dobozt váltottak ki, ami 630 kg hulladék keletkezésének megelőzését jelenti.

Fotó: Rakun
Fotó: Rakun

A mosogatás sem olcsó…

Felmerülhet a kérdés, hogy a mosogatáshoz is szükséges jócskán víz, villanyáram és mosogatószer – az nem drága?

Kérdésemre dr. Horváth Sarolta azt válaszolta, hogy az eldobható termékek gyártásához és szállításához is rengeteg energia és víz szükséges, egy fél literes pet palack gyártása során 5 liter vizet használnak el, miközben egy ipari mosogatógépbe befér 13 Rakun doboz és egy ciklus 2-3 liter vizet fogyaszt. 

Beszéltem erről a témáról egy vendéglátóssal, aki szerint 40 alkalommal nem szoktak használni semmilyen dobozt.

Rozsdamentes acélból készülnek

Válaszában a Dobozközösség vezetője kiemelte, hogy ezek rozsdamentes acél dobozok, és gyakorlatilag elpusztíthatalnaok, ezt valószínű az éttermes nem tudta. Pont ezért választották az acélt, mert a tartós műanyag sem használható annyiszor. Egyedül a teteje polipropilén, ami karcosodhat, ezeket igény esetén cserélik. 

Az életciklus elemzés a szállítást is figyelembe vette: a dobozok hajóval jönnek Kínából, de csak egyszer kell ide hozatni, szemben a műanyaggal, amit heti szinten rendelnek a vendéglátósok, és azok nagy része sem magyar gyárból, hanem sokszor Lengyelországból érkezik. 

Minél többször használják tehát ezeket, használatuk annál környezettudatosabb (ahogyan ez a textil szatyor - nejlon zacskó „párbajnál” ismert) Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a hulladêkkezelés - az elszállítás, a feldolgozás, a tárolás – szintén munkaerő- és energiaigényes.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!