2p

A vezető kormánypárt 1,2 milliárd forintos veszteséget halmozott fel a tavalyi évben. A párt Európa Parlamenti képviselője, legnagyobb adományozóként, 4 millió forinttal segített.

Brutális veszteséggel zárta a tavalyi évet a Fidesz: a 3,35 milliárd forint kiadás mellett csak 2,12 milliárd forint bevétele volt – számol be róla a Telex. A párt csütörtök este közzétett pénzügyi beszámolója szerint több mint 1 milliárd forintot kaptak a központi költségvetésből, míg a Fidesz-frakció állami támogatása 574 millió forint volt 2023-ban.

A Fidesz-székházban számot vetettek, beszámoltak az adományokról is
A Fidesz-székházban számot vetettek, beszámoltak az adományokról is
Fotó: wikipedia

Tagdíjakból 288 millió forint folyt be, míg adományokból 52 millió. A legbőkezűbb adakozó Deutsch Tamás EP-képviselő volt, aki 4,18 millió forintot fizetett be a pártkasszába. Pócs János országgyűlési képviselő 2,98 millióval járult hozzá a nagyobbik kormánypárt működéséhez. A kiadási oldalon két nagyobb tétel van: működési költségekre 1,9, politikai tevékenységre 1,27 milliárd forint ment el.

Egy tavaly januárban hatályba lépő törvénymódosítással jelentősen csökkent a parlamenti frakciók támogatása – emeli ki a Telex. Az ellenzéki frakciók havi támogatása gyakorlatilag megfeleződött, a két kormánypárti frakció pedig összességében 2 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhattak tavaly. Ez meg is látszik a Fidesz pénzügyi beszámolójában: a kormánypártnak 2023-ban 1,3 milliárd forinttal lett kevesebb bevétele, mint 2022-ben. A kiadásaik mindeközben 253 millióval nőttek.

A legdurvább visszaesés azonban az adományokban látszik: míg 2022-ben 557 millió forint folyt be ezen a címen a Fideszhez, tavaly csak 52 millió.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!