5p

Már megnyílt a világ legnagyobb és legszélesebb választékú étterme, igaz némiképp csökkentett üzemmódban, hiszen egyelőre csak a csapatok elhelyezésével, szállásával foglalkozó szervezők vannak kint Párizsban.

Az olimpiai falu már felkészült a napi sok ezer vendég kiszolgálására, naponta ötszáz féle fogással igyekeznek csillapítani a bajnokok és a kísérők éhét. Párizsban persze a gasztronómia magas szintjét eleve elvárja az ember – de ez az alkalom most nem a klasszikus Beuf Bourguignon vagy a Foie Gras ünnepe.

Napi 40 ezer adagot főznek

Az insidethegames.biz portál szerint az olimpiai faluban naponta mintegy 40 ezer adag étel elkészítését tervezik a francia házigazdák. Ezek feltálalását persze csak svédasztalos szisztémában lehet megoldani. Az étlapot a speciális diéták, étkezési szokások és vallási szempontok figyelembe vételével alakítják ki. Az étkező befogadóképessége 3500 fő lesz.

Vessünk egy pillantást a régi olimpiák konyhaművészetére! A II. világháború után nem bízták a véletlenre a magyar küldöttség étkeztetését, a legnevesebb hazai séfek utaztak ki a csapattal a versenyek helyszínére. 1948 és 1960 között Venesz József mesterszakács, gasztronómiai szakíró, minisztériumi osztályvezető volt a magyar sportolók főszakácsa az olimpiai játékokon, akit a csapat sikerében egyenrangú partnernek tekintettek.

Érkeznek a sportolók, kész a konyha is
Érkeznek a sportolók, kész a konyha is
Fotó: Depositphotos

A kínálat nemcsak pörköltből állt

Akkor még nem voltak sztárok és képernyős celebek a séfek, tévé és internet híján legfeljebb az elegáns helyekre járó közönség ismerhette Venesz József nevét, no meg a szakma. Ma már díj is viseli a nevét. Karrierje páratlan volt, különösen azokban az időkben: 1934-től Budapesten a New York, a Kárpátia, a margitszigeti Palatinus és a Hungária Szálló szakácsa volt. 1937-ben Milánóban egy nemzetközi fogásokat kínáló étterem magyar konyháját vezette, majd Abbáziában éttermi konyhafőnöki posztot töltött be. Az olimpiai megbízások mellett 1958-ban a Brüsszeli Világkiállításon a magyar éttermet irányította. Az olimpiai magyar étlap annak idején persze nemcsak a pörköltről a töltöttkáposztáról vagy a gulyásról szólt, hanem könnyű fogásokról, párolt fehér húsokról, salátákról, kalóriaszegény ételekről is.

Amint a Magyar Olimpiai Bizottság illetékesétől megtudtuk, idén nem utazik magyar séf az olimpiára, hogy „etesse” sportolóinkat, ez újabban nem is szokás. Hogy a külföldi csapatok hoznak-e magukkal szakácsokat, arról még nincs információ.

Az edzők is figyelik, ki mit tehet a tányérjára

Más kérdés persze, hogy az edzők mindig speciális étrendet írnak elő a versenyzőknek, hiszen nyilvánvalóan eltérő ételtípusokat és kalóriamennyiséget kíván egy törékeny tornászlány, vagy egy kétméteres vízi labdázó. Ezen belül is, ahány edző, illetve mentori és szponzori csapat, annyiféle a „belső”, speciális menü. Alaposan megnézik majd, hogy a futballpályányi olimpiai étterem svédasztalairól mit tehetnek pártfogoltjaik a tányérjukra, azon belül is, milyen étkeket a felkészülés idején, illetve a verseny napján. A különféle – legális - étrendkiegészítők persze titkosak, hiszen szerepet játszhatnak akár egy érem megszerzésében is.

Ami a párizsi menüt illeti, ötszáz receptet dolgoztak ki, amelyek a világ globális konyhaművészetét képviselik. Amint azt több online fórum hírül adta, a sportolói étlapon nem fog szerepelni idén sült krumpli és hamburger. Az olimpiai játékok krónikája azt is feljegyzi, hogy Londonban a sportolók még kóstolhattak effélét, 2012-ben ugyanis a NOB főszponzora a McDonald's volt – ettől is függhet tehát a menü.

A jelszó: legyen vegán és fenntartható

A legendás francia konyha leghíresebb fogásaira most ne számítsunk, jóllehet, a gallok nagy húsfogyasztók, a világranglista előkelő helyén szerepelnek ezen a téren. De most inkább a vegán trend és a fenntarthatóság felé hajlik majd a kínálat. Egyes források szerint az ételválaszték egyharmada vegán lesz, olyannyira hogy a Beuf Bourguignon nem marhából készül majd, hanem zöldségekből.(Hogy ehhez mit szólnak a konyhaművészetükre oly büszke, és annak tradícióit görcsösen őrző franciák, arról nem szól a fáma.) Az olimpia honlapja szerint a nemzetközi fogások között helyet kap például vegetáriánus muszaka is. A Nestlé a párizsi olimpia szponzoraként húsmentes hamburgereket, falafelt, növényi alapú nuggetset és vegán „tonhalat” szállít majd a francia fővárosba – tájékoztatta az olvasókat az olimpia honlapja.

Mára a világ konyhaművészete globalizálódott, ezt tükrözi az olimpiai falu éttermének étlapja is, amelyen a legnépszerűbb ázsiai, karibi vagy afrikai ételek szerepelnek, illetve olyan klasszikusok, mint a néhol Budapesten is kóstolható saksuka. Ami pedig a fenntarthatóságot illeti, a vendégek ezrei elmosható tányérból fognak enni, a korábban megszokott eldobható műanyagok helyett. Ez nem újdonság, már Rióban is gyakorlat volt.

Alkoholt egy kortyot se

A világ konyháinak reprezentálása és a viruló globalizáció mellett persze az olimpia mégiscsak a francia gasztronómia ünnepe lesz. A leghíresebb, Michelin-csillagos séfek dolgoznak majd itt, akik ezúttal sem hagyják otthon a kreativitásukat. Az „egyszerű” croissant-t, Amandine Chaignot articsókával és szarvasgombával fogja állítólag megbolondítani. Az olimpia faluban pékséget is felállítanak, hogy ne csak a baguette-t, hanem a többi autentikus francia kenyérfélét és süteményt is megkóstolhassák a sportolók és kísérőik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!