2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lefoglalták a Covid idején botrányos szerződéseket kötő, Fidesz-közeli cégek iratait, így azt nem lehetett kiadni a betekinteni kívánó Ujhelyi Istvánnak. A két vállalkozás kifizette a busás osztalékot, majd fantommá vált.

„Jelenleg olyan hatósági eljárás van folyamatban, melyben az érintett dokumentumok lefoglalásra kerültek, így az ezekkel kapcsolatos dokumentációt nem áll módomban kiadni” – írta április 10-i válaszlevelében Révész János, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetője Ujhelyi István európai parlamenti képviselőnek. A HVG cikke arról számol be, az OKFŐ jogelődén, az Állami Egészségügyi Ellátó Központon (ÁEEK) keresztül az ország két cégtől hatalmas mennyiségű Covid-gyorstesztet vásárolt egy veszélyhelyzeti felhatalmazás alapján közbeszerzés nélkül úgy, hogy

a vételár felét, mely fedezte a beszerzési árat, előre ki is fizette.

Ám a profit kivétele után a cégek fantomizálódtak, a nyomuk is eltűnt.

Ujhelyi Istvánnak önhibáján kívül nem tudja kiadni a szerződéseket az OKFŐ, ugyanis a hatóság lefoglalta azokat
Ujhelyi Istvánnak önhibáján kívül nem tudja kiadni a szerződéseket az OKFŐ, ugyanis a hatóság lefoglalta azokat
Fotó: Facebook / Ujhelyi István

A két cég közül a Rayrai Szolgáltató Kft., mellyel több mint 1,7 milliárd forint értékben kötött szerződést az állam, Kupper András volt fideszes parlamenti képviselő és Tasnádi László volt belügyi államtitkár tulajdonában állt, akik 795 millió forint osztalékot vettek fel. A vállalkozás felszámolását idén január 1-jén indították.

A Minerva Kft.-vel az állam 3,15 milliárd forintos szerződést kötött, ebben résztulajdonos-ügyvezető volt Martos Dániel, a ferencvárosi Fidesz vezető embere, később Szijjártó Péter parlamenti gyakornoka. Ezt a vállalkozást 2021-ben adták el egy borsodi zsákfaluban, Rakacán élő, 19 éves fiatalnak, aki utólag, osztalékként kifizetett Martosnak és fidelitasos üzlettársának 98-98 millió forint osztalékot. Most már a Minerva Kft. is felszámolás alatt áll.

Mindkét céggel kapcsolatban nyomozás folyik, mivel a rendőrség először elutasította a nyomozást, ám az ügyészség ezt felülbírálva utasította a rendőrséget a nyomozás lefolytatására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!