1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A magyar kormányfő a szlovák kollégája elleni merényletről, a háború fejleményeiről és a kínai elnök látogatásáról is beszélt a rádióban.

Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.

Előzmények

Robert Fico ellen szerda délután követtek el merényletet, a műtét sikeres volt, de a szlovák kormányfő állapota még mindig nagyon súlyos.

A kínai elnök látogatását pedig itt foglaltuk össze:

Erőszak

Orbán Viktor szerint először arra emlékeztetett, amikor Zoran Đinđić korábbi szerb kormányfőt lőtték le. Úgy vélte, Európában egyre több az erőszak, a terrorcselekmények több ártatlan európait is megöltek. A háborúval pedig elkezdték átformálni az emberek gondolkodását – mondta a magyar miniszterelnök, aki szerint nem vesszük észre, mennyire megváltozott a gondolkodásmód. Szerinte az az EU első számú küldetése a béke, második a jólét, emiatt csatlakozott számos ország ehhez a közösséghez. A merénylet után erős hit kell, hogy ezt a meggyőződést fenntartsuk.

Fico hiányozni fog a kampánycsapatból

Robert Fico továbbra is élet-halál között van, imádkozunk és drukkolunk neki – mondta Orbán Viktor, majd kampány üzemmódba kapcsolt, mert szerinte a mostani időszakban nagyon kellene Fico és a békepárti Szlovákia, ő nagyon fog hiányozni az EP-választások előtt.

„Háborúpárti”, tehát „baloldali” az elkövető

Nekünk most kétszeres erővel kell dolgoznunk – mondta a magyar kormányfő, aki „háborúpártinak”, ezért „baloldalinak” nevezte az egyébként soviniszta szlovák milicista szervezethez is kötődő merénylőt.

Nem a NATO-misszióra

Háborúpárti, Soros – sorolja Orbán Viktor, aki szerint fegyverüzlet miatt ment Ukrajnába Alex Soros és Antony Blinken. A miniszterelnök szerint a NATO ukrajnai missziót szervez, amitől „libabőrös lesz a háta”, mert a szervezet egy védelmi szövetség.

A kormányfő szerint a NATO keretében 100 milliárd dollár „összedobásáról” is szó van. A háború megoldását csak a tárgyalóasztalnál és a tűzszünetben lehet megtalálni – sütötte el a klisét Orbán Viktor, aki szerint ez a tétje az európai parlamenti választásnak. A háború szerinte a gazdaságot is lerombolja, ha bemegyünk a boltba, „mindenhol háborús vannak”.

A NATO-főtitkár Magyarországra érkezik, az olaszok lehetnek az új szövetségesek

Jens Stoltenberg NATO-főttkár Magyarországra jön még az EP-választások előtt, ennek jelentősége van – közölte Orbán Viktor. Úgy véli, a minket körülvevő nagyhatalmak érdeke, hogy berángassanak minket a háborúba, ahogy az elmúlt században kétszer is, ő eltökélte, hogy most nem lesz így. Magyarországnak békepárti egységet kell mutatnia, ezért megismételte az „aki a Fideszre szavaz, a békére szavaz” rogáni kampányszlogent. Orbán Viktor azt is közölte, Robert Fico helyett keres új szövetségeseket, például az olaszok személyében, akik – mint mondta – fegyvereket ugyan küldenek Ukrajnának, de katonát nem.

A NATO főtitkára Magyarországra érkezik
A NATO főtitkára Magyarországra érkezik
Fotó: NATO

Hszi elnök látogatása: Magyarország mint találkozási pont, ideológia kizárva

Hszi Csin-ping kínai elnök látogatásáról azt mondta, a keleti nagyhatalom gazdasági ereje megduplázódott, míg az EU elvesztette 20 százalékát. Emellett azt is felidézte, a keleti technológia is számos területen a világ élmenyőzébe tartozik. „Nem akarom a magyar gazdaság érdekeit ideológia vagy geopolitika alá rendelni” – mondta a kormányfő. Hozzátette, azt szeretné, ha a fejlett nyugati és fejlett keleti technológia között Magyarország lenne a találkozási pont. Azt is közölte, most már nemcsak gyártani, hanem kutatni is fognak hazánkban a kínaiak. Mérföldkőnek nevezte Hszi Csin-ping látogatását a magyar kormányfő.

Blokkosodás kizárva

A blokkosodást mint kockázatmentesítést Orbán Viktor elutasítja, a németek is együttműködnek a kínaiakkal. Nagy sikernek nevezte a miniszterelnök, hogy Hszi elnök meghívta Magyarországot, vegyen részt a kínai gazdaság modernizációjában.

Vége

A beszélgetés véget ért, köszönjük, hogy követték tudósításunkat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!