4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Batthyány Lajos Alapítvány közel 100 millió forintért kap pénzügyi tanácsokat egy újra felbukkant cégtől, amelyet udvari könyvvizsgálóként is emlegetnek.

Az egykor Antall József miniszterelnök által alapított, egyben Rogán Antal első munkahelyéül szolgáló Batthyány Lajos Alapítvány (BLA) pénzügyi és számviteli tanácsadási szolgáltatásra írt ki közbeszerzést.

A BLA-ról azt lehet tudni, hogy 2018 és 2020 között közel 8 milliárd forintnyi támogatást kapott a központi költségvetésből, melynek többségét kormányközeli szervezeteknek továbbította. És a támogatás összege csak egyre nő. 2022-ben már 6,4 milliárd, 2023 januárjában pedig 9,2 milliárd forintos támogatást nyújtott a Rogán által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda a Batthyány Lajos Alapítványnak.

2024-ben minden eddiginél többet, 10,7 milliárd forint közpénzt kapott az alapítvány, ahol még Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vagy a Brüsszelből csúfosan távozó Szájer József is megfordult anno.

Az Átlátszó azt is megtudta, hogy ebből 4,5 milliárd forint közpénz ment az Alapjogokért Központhoz, amiből áprilisban mindjárt 1,15 milliárdot el is költöttek a CPAC Hungary-re. Az esemény az amerikai trumpisták kedvenc rendezvényének hazai adaptációja.

Rogán Antal első munkahelye épp a Batthyány Lajos Alapítvány volt
Rogán Antal első munkahelye épp a Batthyány Lajos Alapítvány volt
Fotó: MTI

Az Európai Unió közbeszerzési értesítője szerint

a pénzügyi tanácsadásra kiírt tenderen egyetlenegy cég indult, aki meg is nyerte a pályázatot. Nem is csoda, hiszen a 18 hónapra szóló, 90 millió forintos szerződést az A-GENI Könyvvizsgáló és Tanácsadó Iroda Kft.-vel írták alá május 9-én.

Az A-GENI Kft. ugyanis nem ismeretlen kormánykörökben, hiszen számos, a Miniszterelnökség és az Állami Számvevőszék által meghirdetett közbeszerzést nyert el. A kormány 2021-ben az Antall József Tudásközpont átvilágításával is az A-GENI Kft. tulajdonosát és ügyvezetőjét bízta meg, csak éppenséggel Litvai Enikő másik cégével, a Sasvár-kincs Kft.-vel szerződött.  

A családi vállalkozásként működő, ám „udvari könyvvizsgálóként” emlegetett A-GENI Kft. végzi egyébként a Lechner Tudásközpont (a Miniszterelnökség építészet- és építésügyi munkáját támogató, valamint egyéb szakinformatikai feladatokat ellátó szakmai szervezete) könyvvizsgálatát is, de referenciái között szerepel a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, a Semmelweis Egyetem, vagy az Országos Széchenyi Könyvtár, de érdekes módon 2020-ban még a Pedagógusok Szakszervezetének jelentését is ők készítették.

A cég legújabb, közel 100 millió forintos közbeszerzés feladatai a következők lesznek a Batthyány Lajos Alapítványnál:

  • pénzbeli vagyoni juttatás felhasználásával kapcsolatos támogatások, egyéb szerződések előkészítéséhez, véleményezéséhez kötődő pénzügyi tanácsadás
  • támogatási kérelem formanyomtatványainak előállításában való közreműködés, illetve a támogatottakkal való egyeztetés a támogatási kérelem előterjesztése során
  • benyújtott támogatási kérelmek tartalmai és formai véleményezése, szerződéskötésben, szerződésmódosításban való közreműködés, a szerződéses dokumentumokon való pénzügyi ellenjegyzés
  • közreműködés a belső szabályzati struktúrájának, szerződéskötési rendszerének kialakítása, fejlesztése
  • pénzügyi szempontú átvilágítási feladatok ellátása, az alapítvány részére megítélt támogatások igénylésében, illetve elszámolásában való közreműködés
  • támogatási elszámolásokkal, illetve számviteli, adózási tanácsadás, állásfoglalások kérése
  • folyamatos tájékoztatás az alapítvány által megjelölt témakörökkel kapcsolatban
  • kapcsolattartás, különösen a támogatottakkal és az esetlegesen érintett állami szervekkel

Bár lassan lejár a tavalyi céges jelentések leadásának határideje, az A-GENI Kft.-é még nem elérhető az elektronikus cégbeszámolók között. Az mindenesetre látható az Opten-ből, hogy az elmúlt években minden évben jelentősen nő a bevétele:

2018-ban még csak 121 millió, de 2022-ben már 353 millió forint volt a nettó árbevételük. Nyereségük 2018-ban 26 millió, míg 2022-ben 85,8 millió forint volt. Minden bizonnyal a 2023-as számaik még szebbek lettek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!