2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az aHang kezdeményezése szerint, azért kell távozzon, mert saját beosztottjait sem volt képes megvédeni.

Követeljük Szijjártó Péter azonnali lemondását és teljes körű vizsgálatot az orosz hekkertámadás miatt! – írja az aHang online petíciójában. A külgazdasági és külügyminiszter távozását azért akarják elérni, mert „a Szijjártó-féle külügyben pontosan tudtak azokról az orosz kibertámadásokról, amelyeket két éve még kampányhazugságnak neveztek” – ismerteti a Népszava. Korábban a 444 olyan, új dokumentumokat mutatott be, amelyek bizonyítják, hogy Oroszország katonai és polgári titkosszolgálatai széles körű hackertámadást hajtottak végre a magyar külügy rendszerei ellen, s ezek révén nemzetbiztonsági szempontból felbecsülhetetlen értékű adatokat lophattak a külügy gépjeiről – érvel a lap.

Az igen valószínűleg orosz kibertámadás a külügyminisztérium számos gépét elérte
Az igen valószínűleg orosz kibertámadás a külügyminisztérium számos gépét elérte
Fotó: Depositphotos

Orosz titkosszolgálatok által szervezett akcióban több tízezer bizalmas irat, információ, személyes adat került orosz hackerek, s feltehetően azonnal az orosz állam kezébe. Egy napvilágra került dokumentum beszámolója alapján az oroszok vittek mindent, amit csak tudtak. Az ügyet 2022. márciusában a Direkt36 tárta fel, akkor a külügy egyszerűen kampányhazugságnak minősítette az esetet.

A 444 most azt írja, hogy egy belső jelentés szerint a hekkerek láthatták a leveleket, fájlokat, a külügy munkatársainak személyes adatait és megannyi más érzékeny információt. De azt is világosan leírja a feletteseinek, hogy kik azok, akik megtámadták a magyar diplomácia informatikai rendszerét:

„Az elmúlt időszakban történt támadások a támadási attribútumok révén az APT 28 (orosz, GRU) és APT 29 (orosz, FSB v. SVR) csoportokhoz köthetőek” - írja a dokumentum.

A 444 által bemutatott a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat által készített jelentés napvilágra kerülése egyértelműen bizonyítja, hogy rendkívüli orosz támadás történt Magyarországon, ami valójában veszélyezteti hazánk szuverenitását – érvel a Népszava.

„Több mint 4000 munkaállomás és 930-nál több szerver vált megbízhatatlanná, beleértve a legmagasabb jogosultságú adminisztrátori fiókokat” – tárja fel a dokumentum.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!