4p

Megtalálták Tokaj legendás épülete, az Arany Sas Fogadó felújításáért felelős céget. 2025 végére kell elkészülnie a műemlékvédelem alatt álló épületnek, melynek közbeszerzését az egyik leggazdagabb magyar vállalkozása végzi el. Érdekesség, hogy a fogadó egy másik leggazdagabb magyaré.

A közel 2 milliárd forint értékű, egész pontosan 1 978 357 700 forintos közbeszerzést a Fodor Építő Kft. vitte el két cég orra elől, nevezetesen a Pharos 95 Sportpályaépítő Kft.-t és a Market Építő Zrt.-t előzte be.

A Fodor Építő Kft. tulajdonosa a 100 leggazdagabb magyar között található Paár Attila, illetve a névadó Fodor Géza Szabolcs. A cég minden szempontból az eddigi legnagyobb eredményét érte el tavaly.

Nettó árbevétele 2023-ban a korábbi 6 milliárd forintról 7,7 milliárdra nőtt, míg a tiszta nyeresége 416 millió forintról 600 millióra duzzadt.

A 18. század második felében épült tokaji Arany Sas legendásan nagyhírű fogadó volt, szüreti bálokat rendeztek benne, sorsa aztán hanyatlani kezdett, s végül sokáig szociális otthonként funkcionált. De évek óta üresen állt és a valaha szebb napokat látott épület kongott az ürességtől.

Korábban egy négycsillagos szállodát álmodtak bele, azonban mára biztos, hogy rendezvénytérként és kávézóként születik újjá.

Az egykori Arany Sas Fogadó Tokajban
Az egykori Arany Sas Fogadó Tokajban
Fotó: Facebook

Paár Attila cégére a műemlékvédelem alatt álló épület korszerűsítése vár, amely azt jelenti, hogy teljes külső-belső rekonstrukciót, belső- és kertépítészeti munkálatokat kell elvégeznie, mégpedig a szigorú örökségvédelmi szempontok betartása mellett. Az épület 1200 négyzetméteres homlokzati felújítása mellett bruttó 616 négyzetméteren kell az átalakítást végrehajtani. Egy közel 100 négyzetméteres új teraszt is építenek hozzá.  

Az Arany Sas fogadó egyébként se nem az államé, se nem Tokaj önkormányzatáé, hanem a tavaly tavasszal, célzottan erre a projektre létrehozott Arany Sas Kft.-é, melynek tulajdonosa és ügyvezetője nem más, mint egy másik leggazdagabb magyar, a pezsgőkirályként is emlegetett Kreincbacher József.

A közbeszerzés szerint Kreinbacher szeretne létrehozni egy modern reneszánsz kertet is a fogadónál, amelyben a reneszánsz kertek archetipikus elemeit alkalmazzák majd a kortárs környezetben. A kert fókuszában a víz elem áll majd. Körülötte az itáliai kerteket megidőző szőlőlugasokat és sétáló folyosókat létesítenek. A kert nyugati oldalán egy orangerie, míg az északnyugatin egy hűsölőház kap helyet a lugas alatt. Ez a reneszánsz kertekre jellemző elem nyáron hűs rendezvénytérként alkalmazható.

A gyermekek számára egy alacsony sövénylabirintus is készül egyedi játszóelemekkel, melyek inkább képzőművészeti alkotások lennének. A labirintussal szemben az illatok kertjében pedig gyógy- és fűszernövényekkel teli konyhakertet hoznak létre. A templom felőli kőfal előtt kordonos gyümölcsfák kapnak helyet. Az egész kültéri egységet tehát egy interaktív kertként fogják kivitelezni, ahol tapinthatóak és illatolhatók lesznek a növények.

Tokaj főutcáját is kormányközeli cég újítja fel

A fogadó felújítása egy nagyobb tokaji fejlesztés része, amelynek keretében 800 méteren megújul a város főutcája is.

A Tokaj főutcájának megújítására kiírt közbeszerzésre is megvan a befutó cég, ez pedig a NER-es megbízások világában szintén járatos Szabadics Építőipari Kft. A társaság vezetője, Szabadics Zoltán, aki köztudottan Mészáros Lőrinc üzlettársa.

Az elnyert pályázat értéke nettó 2,3 milliárd forint.

A cég egyébként tavaly szintén giganyereséget ért el, a korábbi 3,8 milliárd forintról 4,4 milliárdra növelte profitját.

A Szabadics Kft. a tokaji Esszencia főtér, a főutca és környékének közterületi fejlesztését végzi majd el. A meglévő burkolatok és zöldfelület elbontása után új térburkolatot és vízarchitektúra elemet helyeznek el, valamint a zöldfelületek is megújulnak. Közel 100 fát és 15 rózsatövet ültetnek el, valamint két egyedi szőlőlugast alakítanak ki 150 tő szőlővel.

A Transparency International tavalyi elemzése szerint a Top tenderbajnokok (2018-2020 közötti) listáján Paár Attila a negyedik helyen áll, és Szabadics Zoltán is előkelő helyet foglal el a legtöbb és legmagasabb közbeszerzéseket elnyerő tulajdonosok rangsorában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!