4p

Hódítanak a különböző "mentes" élelmiszerek, így a népszerű gyorséttermek menüjén is megjelentek például a húsmentes vagy teljesen vegán hamburgerek. A kutatók most arra voltak kíváncsiak, hogy ezek egészségesebbek-e mint a hagyományos, húsból készült verziók. Az eredmények szerint azonban a növényi alapú változat még nem garancia semmire.

Egyre népszerűbb a növényi alapú táplálkozás, januárban például a Veganuary, növényi alapú étrendet népszerűsítése.mozgalom keretében évről évre egyre többen próbálják ki, milyen kevesebb állati eredetű élelmiszert fogyasztani. A mozgalom hivatalos weboldala szerint 2023-ban több mint 700 ezren csatlakoztak a kihíváshoz.

A növényi alapú táplálkozásnak kutatások szerint is számtalan pozitív hatása lehet, nemcsak az emberek egészségére, de a környezetre is. A The Lancet című szakfolyóiratban 2019 februárjában közzétett átfogó szakirodalmi áttekintés kimutatta, hogy a főként növényi alapú táplálkozással évente körülbelül 11 millió halálesetet lehetne megelőzni világszerte, és fenntartható módon elegendő élelmiszert lehetne előállítani a bolygó növekvő népessége számára anélkül, hogy a környezet további károsodást szenvedne.

Egyre népszerűbb

Egyes számítások szerint a húsmentes étrend olyan népszerű lesz, hogy 30 év múlva megtöbbszöröződik a vegetariánusok száma, amit alátámaszt az a tanulmány is, amely szerint a Z generáció igen fogékony a növényi alapú étrendre.

A húsmentes étrend népszerűsége miatt pedig egyre több étteremlánc és vállalat jön elő a saját, állati eredetű  sszetevőket nem tartalmazó termékével, legyen szó műhúsokról vagy vegán krémsajtról. Így tettek többek között a gyorsétteremek is, a nagyobb láncok többségében már gondoltak azokra, akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket. Azonban arra már sokan felhívták a figyelmet, hogy nagyon nem mindegy, mit eszik az, aki áttér a növényi táplálkozásra.

Nem minden egészséges, ami vegán

Egy január elején publikált tanulmány ezért azt vizsgálta meg, mennyire egészséges a gyorséttermek hústermékeket mellőző kínálata. A kutatók 1868 ételt elemeztek 50 gyorsétteremláncból, amelyek Ausztráliában, Kanadában, Lengyelországban, az Egyesült Királyságban vagy az Egyesült Államokban működnek. A szakértők adatokat gyűjtött az egyes ételek kalóriatartalmáról, az allergénekről, a bennük található tápanyagokról, rostokról és só mennyiségéről.

Megnézték őket. Az eredmény minimum érdekes. Fotó: Depositphotos
Megnézték őket. Az eredmény minimum érdekes. Fotó: Depositphotos

Ezután összehasonlították a hagyományos, azaz húst tartalmazó gyorsételeket az ugyanabból az országból és étteremláncból származó növényi alapú társaikkal. A tanulmány szerint a gyorséttermek étlapjain az utóbbi években megjelent növényi alapú alternatívák nem egészségesebbek, mint a hagyományos, húsból készült verziók. Nem volt egyértelmű egészségügyi előnye annak, ha valaki a hús helyett növényi alapú verziót rendelt. Mikolaj Kaminski, a lengyelországi Poznan University of Medical Sciences vezető kutatója szerint a tanulmányunk azt mutatja, hogy a növényi alapú gyorsételek nem járnak alacsonyabb kalóriatartalommal, ezek átlagosan kevesebb fehérjét és nátriumot, valamint több szénhidrátot és cukrot tartalmaznak mint a húsos verziók.

Kaminski szerint a gyorséttermek ételeinek növényi alapú helyettesítőit választva lényegében a fehérjéből származó kalóriákat cserélik le a vásárlók a szénhidrátokból származó kalóriákra. A tanulmány azt hangsúlyozza, hogy mennyire fontos tájékozottan megválasztani az élelmiszereket, így a gyorséttermi ételek fogyasztása esetén, különösen akkor, ha valaki olyan anyagcserezavarban szenved, mint a 2-es típusú cukorbetegség. Kaminski szerint fontos leleplezni azt az illúziót, hogy a népszerű gyorséttermi ételek növényi alapú alternatívái automatikusan egészségesebb választást jelentenek.

 
 
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!