2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kisebb szappanoperává vált a kormány lélegeztetőgép-beszerzési üzlete, amely 300 milliárd forintjába került az adófizetőknek. A történet újabb fordulatához érkezhet.

Alvászavaros betegek kaphatják meg a covid alatt beszerzett lélegeztetőgépek egy részét – írja a 24.hu. A parlament Népjóléti Bizottságának áprilisi ülésén Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek képviselője arról kérdezte Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárt, hogy mi lesz a sorsa annak a 12 ezer lélegeztetőgépnek, amelyeket a koronavírus-járvány első hullámában vásárolt a kormány feleslegesen.

Találtak helyet a lélegeztetőgépeknek? / A fotó illusztráció
Találtak helyet a lélegeztetőgépeknek? / A fotó illusztráció
Fotó: Depositphotos

A gépekből magyar adományként külföldre került valamennyi, néhány száz darabot megpróbáltak eladni, a túlnyomó többségüket viszont máig raktárakban őrzi. Takács Péter elmondta, hogy a beszerzett lélegeztetőgépek különböző tudásszintűek. Vannak olyanok, amelyek használhatók a kórházak az intenzív osztályain. Ezek nagy része most is kórházaknál van. A berendezék egy része viszont kisebb tudásszintű. Ezek non-invazív légzéstámogatásra alkalmas berendezések, amelyekre külön terve van a kormánynak. A Bay Zoltán Kutatóintézet bevonásával vizsgálták, hogy miként lehetne átalakítani ezeket 77 ezer alvási apnoés beteg kezelésére.

A kutatóintézet bevonásával jelentős részüket jó eséllyel át tudják alakítani. Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, amelynek során a légzés alvás közben időről időre abbamarad, majd újra elindul. A kormány a járvány alatt 300 milliárd forintot költött lélegeztetőgépek beszerzésére. A TMT Technics Kft. 1208 lélegeztetőgép vásárlásáról állapodott meg a külügyminisztériummal összesen 13 milliárd forintért, míg a maláj GR Technologiestől 6258 darabot vett 176 milliárdért. A Népszava tavaly májusban jelentette, hogy 2021 novemberében a külügyminisztérium megsemmisítette a másfél évvel korábban kötött gyanús malajziai lélegeztetőgép-beszerzés iratainak egy részét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!