2p

Ballisztikus rakétákkal támadtak az éjjel az oroszok.

Az orosz hadsereg ballisztikus rakétákkal támadott több keleti és déli ukrán célpontot szombat éjjel - közölte az ukrán vezérkar vasárnap hajnalban. Egy x-59-est biztosan lelőttek az ukránok, az Iszkander típusú orosz rakéták becsapódásáról nem közöltek részleteket.

Zelenszkij szerint bárhol képesek megtámadni az oroszokat. Fotó: president.gov.ua
Zelenszkij szerint bárhol képesek megtámadni az oroszokat. Fotó: president.gov.ua

  • Kijev szombati bejelentése szerint az elmúlt 24 órában összesen 80 összecsapás volt a keleti és a déli fronton. Az ukrán hadsereg 10 ponton mért csapást az orosz állásokra.  
  • Az ukránok szerint az oroszok eddig 311 750 katonát, 5349 tankot, 10073 páncélozott harci járművet, 7559 tüzérségi egységet, 580 légvédelmi rendszert, 322 repülőgépet és 324 harci helikoptert veszítettek.
  • Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter, a megbeszélésen arról volt szó, miként kerülhet ki győztesen Ukrajna a háborúból - közölte saját Facebook-oldalán a kijevi politikus. Az egyeztetés pont akkor zajlott, amikor az oroszok ismét ballisztikus rakétákkal támadták az ukrán fővárost.
  • A német kancellár egy spanyolországi konferencián fontosnak nevezte, hogy továbbra is támogassák Ukrajnát az orosz agressziós háború elleni védekezésben. Hozzátette: ennek érdekében erősíteni kell Európa védelmi kapacitásait. Javítani kell a kapcsolatokat világszerte a feltörekvő országokkal, valamint az úgynevezett "globális dél" államaival.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti tévéüzenetében kiemelte: ez a mostani hét is megmutatta, hogy az ukránok bárhol képesek elérni a megszálló oroszokat. Mindegy, hogy a szárazföldről vagy a tengerről van szó. Az államfő egyúttal ismét köszönetet mondott azoknak a katonáknak, akik éppen egy évvel ezelőtt felszabadították Herszon városát. 
  • Dánia 2025 március 17-ig meghosszabbította az oda menekült ukránok tartózkodási engedélyét. A koppenhágai hatóságok azt is közölték, hogy addig folyamatosan vizsgálják az ukránok beadványait, s ha azok megfelelnek a helyi törvényeknek, akkor automatikusan meghosszabbítják majd az engedélyeket. 

(UNN/MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!